Pretraga

Poznata imena 31 najboljeg znanstvenika u RH: Provjerite je li vaš profesor među njima

A- A+

Prvog radnog dana nakon ljetne pauze Sabor je donio odluku o tome tko su dobitnici Državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima za iznimna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Ove godine nagrađena je 31 osoba, a većina njih sveučilišni su profesori.

Foto: Pixabay

Sukladno Zakonu, Državna nagrada za znanost se, osim za iznimna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, dodjeljuje i za proširenje znanstvenih spoznaja i za znatna ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada.

Ove godine nagradu je dobio 31 znanstvenik, a četiri su kategorije u kojima je ona dodijeljena: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Izdvojeni članak

Bivši FSB-ovac pisao je o dronovima i dobio nagradu za najbolji europski doktorat

  • Nagrada za životno djelo podjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti.
  • Godišnja nagrada za znanost podjeljuje se za osobito znanstveno dostignuće, znanstveno otkriće i primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada.
  • Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti podjeljuje se za doprinos u širenju spoznaja o znanosti koja se očituje u popularnoj prezentaciji vrijednih stručnih i znanstvenih publikacija i drugim oblicima prezentacije.
  • Godišnja nagrada za znanstvene novake podjeljuje se mladim znanstvenicima za posebno isticanje u znanstvenom radu, za objavljivanje zapaženog članka u časopisima s međunarodno priznatom recenzijom ili s njima po vrsnoći izjednačenim časopisima ili za objavljenu knjigu.

Nagradom za životno djelo nagrađena su šestorica znanstvenika, u kategoriji godišnje nagrade za znanost bit će podijeljeno njih 14, godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobiva petero znanstvenika dok je u posljednjoj kategoriji nagrađeno šestero znanstvenih novaka.

Obrazloženja dodjele nagrada možete pročitati u službenoj odluci saborskog Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, koja se nalazi u nastavku. *Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.27 MB]