Pretraga

Poznati redatelj dobiva počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci, objasnili i zašto ga je zaslužio

A- A+

Poznati hrvatski redatelj, producent, scenarist i profesor režije Rajko Grlić, dobit će počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci. Stručno povjerenstvo koje je ocjenjivalo prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Grliću jednoglasno je poduprlo taj prijedlog. Osim bogate karijere članovi povjerenstva zaključili su i da Grlića odlikuju i vrijednosti kultiviranja humanosti kroz kulturu i javno djelovanje.

Rajko Grlić

Rajko Grlić | screenshot: HRT

Ovih je dana na Sveučilištu u Rijeci održana sjednica Senata. Jedna od odluka koje su prihvaćene je i onda da se našem poznatom redatelju, ujedno i profesoru režije, Rajku Grliću, dodijeli počasni doktorat. Dobit će ga, stoji u izvješću sa sjednice, radi istaknutog doprinosa od trajnog značaja svjetskoj umjetnosti i umjetničkoj edukaciji kao i za izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci.

Grlić je u Zagrebu završio gimnaziju i novinarsku školu Radiotelevizije Zagreb. Pet godina kasnije diplomirao je filmsku i TV-režiju na FAMU-u (Film and TV School of the Academy of Performing Arts) u Pragu, u klasi oskarovca Elmara Klosa. Bio je predavač i gostujući profesor na nizu glasovitih američkih sveučilišta uključujući i najprestižnije poput Sveučilišta Columbia, Sveučilišta Yale i Sveučilišta Stanford. Kako navode sa Sveučilišta u Rijeci, Grlić je od 1992. do danas profesor je na Sveučilištu Ohio u Athensu (SAD), gdje je nositelj najviše američke titule za sveučilišne profesore u području filmske umjetnosti (Eminent Scholar of Film).

Izdvojeni članak
Ivan Đikić - počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci

Ivanu Đikiću uručen počasni doktorat našeg sveučilišta: ‘Njegova je reputacija europska i globalna’

– U Izvješću Stručnog povjerenstva istaknuto je kako njegov sveobuhvatan rad, ali i vrijednosti kultiviranja humanosti kroz kulturu i javno djelovanje koje nepokolebljivo i odvažno brani, svjedoče o jedinstvenom profesionalnom i osobnom integritetu Rajka Grlića, zbog čega svi članovi Povjerenstva jednoglasno i s osobitim uvjerenjem podupiru dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci, poručuju sa Sveučilišta.

Osim počasti Grliću, Sveučilište u Rijeci odlučilo je dodijeliti i priznanje počasni profesor Giovanniju Durbianu, uglednom međunarodnom arhitektu, nastavniku i znanstveniku koji aktivno surađuje i doprinosi aktivnostima Sveučilišta u Rijeci. Od srpnja 2021. godine predstojnik je Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab Sveučilišta u Rijeci.