Pretraga

Ivanu Đikiću uručen počasni doktorat našeg sveučilišta: ‘Njegova je reputacija europska i globalna’

A- A+

Ivanu Đikiću, našem svjetski poznatom znanstveniku, Sveučilište u Rijeci dodijelilo je počasni doktorat. Tom sveučilištu dao je doprinos jer je bio član Međunarodnog znanstvenog savjeta, a ove godine izabran je i za člana Sveučilišnog vijeća. Rektorica sveučilišta kazala je kako je uvijek naglašavao značaj brige o mladim znanstvenicima.

Ivan Đikić - počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci

Ivan Đikić – počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci | foto: Sveučilište u Rijeci

Ivan Đikić, molekularni biolog i svjetski priznat hrvatski znanstvenik, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci. Dodijelila mu ga je rektorica Snježana Prijić Samaržija zbog istaknutog doprinosa svjetskoj znanosti, znanstvenoj edukaciji i popularizaciji znanosti, kao i za izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci.

Dikić je ove godine izabran za člana Sveučilišnog vijeća

– Ivan Đikić nedvojbeno je znanstvenik iznimnog profesionalnog i osobnog integriteta. Takvog ga prepoznajemo mi, ali i nacionalna i internacionalna akademska zajednica. Njegova znanstvena i akademska postignuća su vrhunska, njegova je reputacija europska i globalna, njegov utjecaj će ostati trajno upisan u povijesti znanosti. Svi mi znamo da to nije nimalo lako postići, kazala je Prijić Samaržija.

Đikić je doprinos Sveučilištu u Rijeci dao jer je bio član Međunarodnog znanstvenog savjeta, a u svibnju ove godine odlukom Senata izabran je za člana Sveučilišnog vijeća. Rektorica je dodala da je Đikić uvijek naglašavao značaj brige o mladim znanstvenicima, privlačenju i razvijanju talenata.

Izdvojeni članak
ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat: Daje mu ga naše sveučilište

‘Promovirao je naše uspjehe i članstvo u europskim asocijacijama’

– Ustrajno nas je poticao u internacionalizaciji, našoj želji da sudjelujemo i budemo relevantni na europskoj sceni i da našu instituciju gradimo na načelima otvorenosti i po uzoru na najbolje europske prakse. Uvijek se veselio našim postignućima koristeći svoj autoritet i znanstvenu reputaciju kako bi promovirao naše uspjehe, naše članstvo u europskim asocijacijama i mrežama – ali i naše pojavljivanje i napredovanja na ljestvicama rangiranja, rekla je Prijić Samaržija.

Ovo je 12. počasni doktorat koje je dodijelilo Sveučilište u Rijeci. Kao što smo već pisali, Đikić je višestruki dobitnik nagrada, a još 2005. godine otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Trenutno živi u Frankfurtu gdje kao redoviti profesor predaje na Sveučilištu Goethe, a radi i u Genentechu u San Franciscu te na Institutu Max Planck. Hrvatska ga pamti jer je zbog angažmana po pitanju neetičnosti u akademskoj zajednici napustio aktivno sudjelovanje u hrvatskoj znanosti.