Pretraga

Poznato kada bi studenti trebali useliti u novi Studentski dom: Čekaju više od godinu dana

A- A+

Nakon više od godinu dana čekanja i praznih obećanja o datumu useljenja, studenti su, valjda, konačno dočekali useljenje u novi Studentski dom u Osijeku. Trebalo bi se dogoditi početkom ljetnog semestra, a mi podsjećamo na cijelu priču koja datira sve od kraja 2020. godine.

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku

Novi paviljon, Studentski dom kralja Petra Svačića u Osijeku
Foto: Studentski centar Osijek

Od 1. ožujka ove godine studenti bi, konačno, mogli useliti u novi paviljon Studentskog doma kralja Petra Svačića u Osijeku.

Izdvojeni članak

Ni ove jeseni studenti neće useliti u dom koji je trebao biti otvoren još 2020., sve je odgođeno do siječnja

Više neće subvencionirati ove u stanu

Objavili su tako iz tamošnjeg Studentskog centra na društvenim mrežama, istaknuvši da će studenti koji su za ovu akademsku godinu dobili pravo na smještaj u domu biti obaviješteni putem maila. Javit će im termine useljenja i dokumentaciju koju tamo moraju donijeti.

– Ovim putem obavještavamo studente da pravo na subvencija smještaja kod privatnog stanodavca prestaje zaključno s veljačom te da će svi studenti, uključujući i one koji odbiju useljenje u novi paviljon, prestati primati subvenciju privatnog smještaja. Zadnja uplata subvencije privatnog smještaja u iznosu od 200 kuna za mjesec veljaču bit će isplaćena u ožujku, istaknuli su iz osječkog Studentskog centra.

Ovime bi konačno trebala završiti agonija pojedinih studenata koji već dulje od godinu dana čekaju useljenje u spomenuti Studentski dom.

https://www.facebook.com/138315679674425/photos/a.229920423847283/2074298586076115

Trebali useliti prije više od godinu dana

Naime, još je prošle akademske godine 2020./2021., kako su nam javili studenti, objavljen natječaj za smještaj u novi studentski dom, odnosno dodijeljena su mjesta u novom paviljonu. Studenti su obaviješteni da će se moći useliti u siječnju. Oni koji su ostvarili pravo na smještaj unajmljuju stanove, a Studentski im centar za period do useljenja isplaćuje gore navedenih dvjesto kuna mjesečno. Obećanje, ludom radovanje. Studenti se nisu uselili u siječnju, nego umjesto toga dobivaju obavijest da je useljenje odgođeno do daljnjeg.

Početkom ove akademske godine 2021./2022., opet se objavljuje natječaj za isti dom, a studentima je opet najavljeno, kako i stoji na službenim stranicama, da će useljenje biti u siječnju; do tada stoje u unajmljenim stanovima koji su, naglasimo, i uz subvenciju od dvjesto kuna neusporedivo skuplji od sobe u studentskim domovima. Kako se bližio kraj prosinca, sve više studenata ispitivalo je Studentski centar o tome kada će se točno moći useliti u domove. Dva dana prije Božića stigla im je još jedna odgoda.

– Poštovani studenti, povodom brojnih upita šaljemo obavijest o napretku radova u Novom paviljonu. U tijeku je dovršenje radova na zgradi i opremanje doma, no budući da Studentski centar u Osijeku nije od Sveučilišta J.J. Strossmayera primio službenu informaciju o točnom datumu useljenja u novi paviljon Studentskog doma kralja Petra Svačića te da još uvijek nemamo konkretan podatak o datumu otvorenja, preporuka je da se smještaj kod privatnog poslodavca za sada ne otkazuje, stoji u mailu koji potpisuje Studentski centar.

NE ODGOVARAJU NA NAŠE UPITE

Studentskom centru i njihovom odjelu za smještaj studenata, pod čijom bi ingerencijom trebali biti i studentski domovi, poslali smo upit. Pitali smo zašto su dvaput provodili natječaj i odgađali useljenje studenata, zanimalo nas je tko je odgovoran za odugovlačenje, kao i kada će se studenti useliti u novi dio doma. Odgovore nikada nismo dobili.