Pretraga

Preddiplomski studiji se više ne zovu tako: Profesor Filozofskog sarkastično se osvrnuo na novi naziv

A- A+

Preddiplomski studiji više to nisu, sada se nazivaju prijediplomski. Jezična je to promjena koju je donio novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a na nju se sarkastično osvrnuo Mate Kapović, poznati profesor lingvistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. ‘Razlog’ zbog kojeg se dogodila ta promjena nazvao je besmislicom.

dvorana za predavanje puna studenata

Foto: Unsplash; Dom Fou

Mate Kapović, redoviti profesor s Odsjeka za lingvistiku, ovih se dana na društvenim mrežama osvrnuo na jednu zanimljivu jezičnu promjenu koja je nastala stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

‘Riječ je o potpunoj besmislici’

Ti su propisi, uz niz sadržajnih novosti glede financiranja javnih visokih učilišta i državnog nadzora nad zakonitom potrošnjom novca poreznih obveznika, unio i promjenu u nazivu razina studija. Studiji koje upisujemo nakon srednje škole ranije su se zvali ‘preddiplomski‘, a po novome se nazivaju ‘prijediplomski‘.

– Novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti je promijenio dosad uvriježen i službeni termin ‘preddiplomski’ u dosad nepostojeći ‘prijediplomski’. Vjerojatno zato što je neki nadriučenjak rekao da je ‘pred-‘ tobože nepravilno jer to može označavati samo mjesto (‘pred kućom’) a ne i vrijeme (‘pred ljeto’). Riječ je o potpunoj besmislici. U svim se jezicima na svijetu, pa tako i kod nas, vrijeme i prostor uvijek metaforički isprepliću. Jezik bez takvih metafora uopće ne može funkcionirati, napisao je u statusu Kapović, vidno revoltiran jezičnim promjenama koje donosi novi Zakon koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa.

Izdvojeni članak
ljudi na šetnici u parku Maksimir za Praznik rada

Kaže li se ‘u’ ili ‘na’ Maksimiru? Naš jezikoslovac objasnio je razliku između ta dva prijedloga

‘To bi trebalo biti jasno svim izvornim govornicima’

Osim toga, ‘pred ljeto’, nastavlja profesor Kapović, čak ni ne znači isto što i ‘prije ljeta’, što bi trebalo biti jasno, veli, svim izvornim govornicima hrvatskoga jezika.

– ‘Pred’ izražava neposrednost, a kod ‘prije’ nema te konotacije. Dodatan ‘razlog’ je vjerojatno bila i ideologija simetričnosti (prije-diplomski ~ poslije-diplomski), no to su sve kvaziargumenti. Džabe se mi tu kao bavimo nekakvim znanostima i analiziramo i objašnjavamo jezik, te se otvaraju novi studiji kognitivnih (!) znanosti, kad se istodobno ovako potpuno neznanstveno, nepotrebno i besmisleno naturaju svima novi izrazi jer su tobože ‘pravilniji’, napisao je Kapović.

Na kraju sarkastično dodaje da prestižnim sveučilištima u Oxfordu i Harvardu treba javiti da pod hitno moraju promijeniti ‘undergraduate’ u pravilno ‘beforegraduate’.