Pretraga

Preko dvije tisuće studenata dobit će subvenciju za privatni smještaj, mladi SDP-ovci: Iznos je smiješan i sramotan

A- A+

Središnji državni ured za demografiju i mlade netom prije božićnih blagdana objavio je da će subvencionirati troškove stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji se, unatoč ispunjenim uvjetima, nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje. Među redovitim studentima takvih je 2.206, a oni će na račun jednokratno dobiti 248,86 eura (1.875 kuna), što bi na mjesečnoj razini bilo 20-ak eura. Forum mladih SDP-a oštro je kritizirao iznos koji se dodjeljuje studentima, ustvrdivši da se HDZ ponaša maćehinski prema studentima, te da premijer s 20 eura možda može Ursuli von der Leyen platiti kavu, ali stan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru – ne.

stanarina_subvencija

Foto. srednja.hr/pixabay

Uoči blagdana Središnji državni ured za demografiju i mlade najavio je novu mjeru za studente. Svima onima koji su na natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje uslijed premalog broja mjesta, subvencionirat će privatni smještaj.

Studentima jednokratno 248,86 eura

Jednokratni iznos subvencije je 248,86 eura (1.875 kuna), a dobit će ju 2.206 redovnih studenata. Iz Središnjeg državnog ureda navode u priopćenju i da će u tu svrhu sklopiti sporazume sa Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom i Varaždinskom županijom te Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima, navode u istom priopćenju, nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

– S obzirom na to kako je određeni broj studenata uslijed manjka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, smješten u privatnom smještaju čije cijene su također rasle, kao i cijene režijskih troškova što bitno utječe na standard i budžet studenata i njihovih obitelji ova mjera predstavlja izravan utjecaj na zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta studentskog života studenata i njihovih obitelji. Sporazumi s partnerima sklapaju se 22. prosinca 2022., a dok se isplate studentima očekuju tijekom prvog tromjesečja 2023. godine, navedeno je u priopćenju Središnjeg državnog ureda.

Izdvojeni članak
SDP Hrvatska

Predlažu nove mjere za studente: Mladi iz SDP-a traže veće subvencije i izgradnju novih domova

Forum mladih SDP-a: ‘Ova subvencija je u najmanju ruku smiješna i sramotna’

Iznosom koji se dodjeljuje studentima nezadovoljan je Forum mladih SDP-a. Unatoč tome što je Hrvatska ušla u Schengen i eurozonu, navode, ‘HDZ je svojim maćehinskim ponašanjem prema studentima pokazao kako smo zapravo jako daleko od te Europe i Europske unije’.

– Slušajući kako velikom vođi dežurni uvlakači plješću kad on pred Ursulom plaća kavu u eurima, studenti su mogli negdje na marginama čuti kako naš vođa i nije tako darežljiv kada su u pitanju studentice i studenti. Naime, Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade odlučili su osigurati nevjerojatnih 20 eura mjesečne subvencije za stanovanje kod privatnih najmodavaca. Dakle, besramni HDZ, odlučio je nastaviti se maćehinski odnositi prema studenticama i studentima te njima ukupno 2.206 isplatiti jednokratno 1.875 kuna (248,86 eura) kako bi im ‘subvencionirao’ privatni smještaj. Naravno, ova subvencija je u najmanju ruku smiješna i sramotna, posebice kada gledate da ona na mjesečnoj razini predstavlja kap u moru troškova za studente koji žive kod privatnih stanodavaca, stoji u priopćenju Foruma mladih SDP-a.

Podsjećaju i da su uoči nove akademske godine upozoravali na to da su cijene stanova i studentskog smještaja enormno porasle i kako je potrebno hitno poduzeti jasne mjere, jer studiranje postaje luksuz. Tada su iz Foruma SDP-a predložili subvencioniranje privatnog smještaja u iznosu od 500 kuna (67 eura) mjesečno za studente koji nisu primljeni u domove, za što je potrebno oko 13,5 milijuna kuna (1,81 milijun eura) te dugoročno izgradnju novih i dogradnju postojećih studentskih domova.

– Nažalost, HDZ nije prihvatio našu inicijativu te nastavljaju sa svojim maćehinskim odnosom prema studentima. Osim što studentima zatvaraju studentske menze po Zagrebu, što im onemogućuju kvalitetne stipendije s kojima mogu normalno živjeti, što im u konačnici onemogućavaju da barem zarade dovoljno novaca preko studentskih ugovora da mogu preživjeti, sada im bacaju mrvice umjesto da se konkretno pozabave pitanjem stanovanja koje za mlade u Hrvatskoj postaje neodrživo. Dragi premijeru, s 20 eura možda Ursuli možete platiti kavu, ali stan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru i drugim studentskim gradovima – ne možete, poručili su mladi SDP-ovci.