Pretraga

Predlažu nove mjere za studente: Mladi iz SDP-a traže veće subvencije i izgradnju novih domova

A- A+

Biti student više nije tako lako kao prije jer zbog inflacije i krize rastu cijene stanova i osnovnih potrepština. Više od 5.600 studenata u Hrvatskoj nije dobilo smještaj u studentskom domu te je primorano pronaći stan čije se cijene najma mjesečno kreću i do pet tisuća kuna. Upravo to navelo je SDP za predstavljanje novih mjera za studente.

SDP Hrvatska

Foto: screenshot SDP

Podaci pokazuju da je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj najviše mladih od 16 do 29 godina živi s roditeljima. Zadnjih godina rastu cijene nekretnina u Hrvatskoj te je najam za studente uglavnom preskup. Zbog toga su predstavnici Foruma mladih SDP-a na konferenciji za novinare predložili veće subvencije privatnog smještaja i povećanja kapaciteta u studentskim domovima.

3.000 studenata više moglo bi dobiti dom

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki velikim problemom smatra što trećina studenata prijavljenih na smještaj za studentski dom nije ostvarila to pravo te da broj studenata u domovima iznosi 20 posto na razini EU, a u Hrvatskoj je to tek devet posto. Ne pomaže ni to što su cijene najma stanova u Zagrebu tri do pet tisuća kuna mjesečno te zato apeliraju na Vladu da donese mjere za stambeno zbrinjavanje studenata.

Konkretno, predlažu povećanje kvota te iznosa subvencija za privatni smještaj s 200 na 500 kuna. Procjenjuju da bi tako 3.000 studenata više ostvarilo pravo na smještaj te bi to bio trošak od 13,5 milijuna kuna. Zatim, žele izgradnju dodatnih i dogradnju postojećih studentskih domova, a sredstva za to mogu se iskoristiti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Budući da granica siromaštva iznosi 36.000 kuna godišnje, objašnjavaju iz SDP-a, potrebno je da se neoporezivi studentski godišnji prihod dodatno poveća s najavljenih 24.000 kuna na 36.000 kuna. Tako bi se ublažili rastući troškovi smještaja, energenata i međugradskog prijevoza.

Izdvojeni članak

Poskupljenje plina i struje zahvatit će i studente podstanare: ‘Trebat ću započeti sa štednjom’

Trenutne mjere vode do iseljavanja

Ideje je podržala i potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac koja kao probleme vidi i turističko iznajmljivanje na Jadranu te dnevni najam na internetskim platformama, a i to što je u Zagrebu dostupan manji broj stanova zbog potresa.

– Studenti su među onima koji u ovakvoj situaciji najviše ispaštaju jer mnogi nemaju vlastitih prihoda pa njihovo studiranje, upravo zbog troškova stanovanja, postaje nemoguće. Unajmljivanje stana postalo je vrlo skup i za mnoge nedostižan sport, kaže Glasovac.

Ključnim smatra i inflaciju u kojoj građani žele sačuvati ušteđevinu pa kupuju stanove, a time raste potražnja i cijena najma. Zaključuje da nemogućnost mladih da se stambeno osiguraju, korupcija, nepotizam i nemogućnost zaposlenja dovode do njihovih sve većih iseljavanja.