Pretraga

Preminula ugledna profesorica FER-a, prva doktorica elektrotehnike: ‘Umrla je mirno, u svom uredu’

A- A+

Branka Zovko-Cihlar, ugledna profesorica emerita zagrebačkog FER-a, preminula je u 90. godini života. Prva doktorica znanosti u području elektrotehnike do zadnjeg je dana doprinosila svom fakultetu. Kako javljaju njeni kolege, umrla je mirno, u svom uredu. Svi će se sjećati njenog entuzijazma, vedrine i optimizma.

branka zovko cihlar

Profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar preminula je u 90. godini života
Foto: HATZ | Ivan Klindić

Akademska zajednica zavijena je u crno. U 90. godini života preminula je Branka Zovko-Cihlar, umirovljena profesorica Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

‘Rastala se s ovozemaljskim životom u svom fakultetskom okruženju’

Kako su javili iz Akademije tehničkih znanosti, čijeg je Odjela za komunikacijske sustave bila član, profesorica emerita umrla je mirno, u svom uredu na Fakultetu.

– Profesorica Zovko-Cihlar rastala se s ovozemaljskim životom u svom fakultetskom radnom okruženju kojem je toliki niz godina pripadala, u kojem je uživala i u kojem je bila istinski sretna, što je posebna privilegija prožeta simbolikom. Zahvaljujemo joj na svemu što je učinila za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru, istaknuli su s njenog matičnog FER-a.

Sa svim svojim suradnicima i prijateljima, ističu njeni kolege s FER-a. radila je u bliskom, ljudskom, zaista posebnom ozračju. Inspirirala je sve oko sebe ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom, pišu, punim optimizma i entuzijazma.

– Mnogim bivšim studentima ETF-a odnosno FER-a profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi i za svakoga. Tijekom više od 60 godina njezin entuzijazam i vizija nadahnuli su mnoge mlade ljude te ih usmjerile vrijednom radu u znanosti i struci za zajedničku dobrobit. Njezin izniman doprinos imat će uvijek posebno mjesto u cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici, a njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo jako će nam svima nedostajati, napisali su njeni kolege s faksa.

‘Ostavljala je upečatljiv i neizbrisiv dojam’

Njene će se pozitivne energije, smijeha i predanosti rado sjećati i kolege iz Akademije tehničkih znanosti.

– Služila je akademskoj i stručnoj zajednici više od 60 godina na nizu dužnosti. Ostat će u trajnom sjećanju kao cijenjena znanstvenica i vrijedna profesorica koja je za sobom ostavila veliko naslijeđe i svojim vrijednim radom zahvatila generacije inženjera radiokomunikacija. Bit će zapamćena i po osmijehu kojim je komunicirala sa svima i pozitivnoj energiji kojom je ostavljala upečatljiv i neizbrisiv dojam. Njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo nedostajat će svima. Iskrenu sućut njezinoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima, napisali su iz HATZ-a.

Posljednji ispraćaj profesorice Branke Zovko-Cihlar bit će u petak, 27. siječnja u 13:20 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a istog će se dana u 17:30 sati održati u Crkvi sv. Petra.

Prva žena doktorica znanosti u polju elektrotehnike

Profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar rođena je 1933. godine u Sarajevu, a u petoj godini života seli u Zagreb, gdje je maturirala 1952. godine. Iste godine upisala je elektrotehnički studij na Tehničkom fakultetu u Zagrebu – kasnije Elektrotehnički fakultet, danas Fakultet elektrotehnike i računarstva. Diplomirala je 1959. godine, a godinu nakon postaje asistentica.

Doktorirala je 1964. godine na istom faksu, čime je postala prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj. Od 1981. postaje redovita profesorica na ETF-u, današnjem FER-u, a drži kolegije Televizija, Digitalna televizija, Multimedijske komunikacije i Širokopojasne mreže za distribuciju TV signala. Iste predmete držala je i na fakultetima u Osijeku te Sarajevu.

Kroz svoj visokoobrazovni rad na Fakultetu dala je, ističu s FER-a, nemjerljiv doprinos razvoju televizijske tehnike u Hrvatskoj, a tijekom svoje dugačke karijere obnašala je mnoge dužnosti. Mentorirala je studente na 300 diplomskih radova, 53 magistarska rada i 10 doktorskih radova. Obrazovala je i odgojila desetke generacija inženjera radiokomunikacija. Objavila je veliki broj znanstvenih i stručnih radova i sveučilišni udžbenik Šum u radiokomunikacijama.

Dobila je brojna priznanja i nagrade

Od 1969. do 1988. godine radila je kao stručni savjetnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za firmu LM Ericsson. Od 1983. do 1987. godine bila je voditeljica izgradnje tvornice UNIS-Telekomunikacije u Mostaru.

Od 1993. godine članica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u čijem je osnivanju osobno sudjelovala. Bila je 16 godina voditeljica Odjela za komunikacijske sustave HATZ-a, a od 2004. do 2008. godine bila je potpredsjednica HATZ-a.

Od 2000. do 2004. godine bila je predsjednica Vijeća za radio i televiziju, koje dodjeljivalo koncesije za radio i televiziju. Od 1977. godine bila je članica najveće svjetske stručne organizacije IEEE (engl. Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima je vrijedno istaknuti najznačajniju nagradu FER-a Zlatnu plaketu Josip Lončar 1991. godine, nagradu za životno djelo Moć znanja Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2003. godine i nagradu za životno djelo Nikola Tesla Hrvatske sekcije IEEE 2007. godine. Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao je profesoricu Branku Zovko-Cihlar u počasno zvanje professor emerita.