Pretraga

Preminuo bivši dekan zagrebačkog fakulteta: ‘Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio’

A- A+

Tužna vijest stiže sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva – u 93. godini života preminuo je bivši dekan Vladimir Naglić. Naglić je bio dekan fakulteta u vrijeme velikog prostornog proširenja, od 1988. do 1990. godine.

Vladimir Naglić bio je dekan FER-a od 1988.-1990.|foto: srednja.hr/Anton Mezulić; FER

Ovoga ponedjeljka održana je sahrana bivšeg dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Vladimira Naglića. Naglić je preminuo u 93. godini života, a iza sebe ostavlja bogato akademsko nasljeđe.

‘Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za fakultet i Zavod’

Osim što je svojedobno bio dekan FER-a, na fakultetu je radio kao redoviti profesor Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.

– U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija te svih zaposlenika izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Neka počiva u miru, stoji u obavijesti FER-a.

Kako navode s fakulteta, Naglić je rođen u Banja Luci, a Realnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu gdje je i maturirao 1949. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1957. godine te je nastavio raditi na fakultetu na kojem je za redovitog profesora izabran 1981. godine.

Bogat akademki put

– Osnovni mu je znanstveni interes bio teorija mreža, odnosno analiza i sinteza električkih krugova. Kao dugogodišnji profesor oblikovao je i predavao niz predmeta na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju (Teorija mreža i linija, Sistemi za prijenos i telemetriju, Analiza nelinearnih mreža, Grafovi i mreže). Objavio je oko devedeset znanstvenih i stručnih radova. Izradio je i velik broj naručenih studija, projekata, recenzija i elaborata za državne fondacije, znanstvene institute i industriju, navode s FER-a.

Podsjećaju i da je Naglić, među ostalim, aktivno je djelovao u organizacijskim i upravnim tijelima fakulteta.

– Predstojnik Zavoda bio je u nekoliko mandata, prodekan za nastavu (1984. – 1986.) i konačno dekan fakulteta u razdoblju velikog prostornog proširenja (1988. – 1990.). Obavljao je i mnoge dužnosti na Sveučilištu. Za svoj rad dobio je niz javnih priznanja i nagrada, među ostalim i Zlatnu plaketu ‘Josip Lončar’, te plaketu ‘Zaslužnom profesoru i istaknutom znanstvenom radniku’ Sveučilišta u Zagreb. Prilikom odlaska u mirovinu 2000. godine dodijeljeno mu je počasno zvanje ‘posebno istaknuti profesor FER-a’ za doprinos razvoju i napretku fakulteta, navode s FER-a.