Pretraga

Previšić uzvraća udarac: Zaštitari su tu zbog prijetnje blokadom

A- A+

Novi dan, novi nastavak trakavice na Filozofskom. Nakon što su članovi Vijeća fakulteta jučer u priopćenju nabrojali šest laži i devet ‘postignuća’ zbog kojih Previšić mora otići, dekan se javnosti obratio danas putem demantija objavljenog na stranicama fakulteta. 

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Članovi Vijeća Filozofskog fakulteta odgovorili Previšiću: Zbog ovih 6 laži morate otići

U jučerašnjem priopćenju za medije članovi Fakultetskog vijeća nabrojali su razloge zbog kojih bih dekan Previšić trebao dati ostavku, a odgovor nisu trebali dugo čekati. Previšić se u demantiju dotakao angažiranja zaštitara, objasnio razloge raspuštanja Studentskog zbora i pozabavio ‘mitologijom’ plenuma. 

Angažiranjem zaštitara Previšić se, kaže, pobrinuo da nastavnici, studenti i fakultetske službe mogu obavljati svoje svakodnevne zadaće. Dodaje da je to uobičajena praksa na brojnim fakultetima, posebno kada je fakultet izložen mogućim nezakonitim pritiscima, poput blokade fakulteta. 

Za Plenum kaže da je samozvano izvaninstitucionalno tijelo koje je dopušteno dobrom voljom njega i bivših dekana. Taj se Plenum, kaže Previšić, pretvorio u paralelno tijelo s kojeg se šalju političke poruke.

Najviše prostora u obraćanju Previšić je posvetio obračunu s novinarima i njihovom krivom interpretacijom razloga raspuštanja Studentskog zbora. Previšiću smeta što novinari kao razlog raspuštanja uzimaju činjenicu da je studentskih predstavnika u Vijeću fakulteta 14,6% umjesto propisanih 15%. U demantiju je objašnjeno da su izbori za studentske predstavnike nelegalni jer je izabrano 11 članova Studentskog zbora, a zbor je potom imenovao 13 studentskih predstavnika u Vijeću fakulteta. 

U demantiju se ne spominje činjenica da niti jedan medij, bez obzira na razlog, u pitanje nije dovodio legalnost odluke o raspuštanju zbora, već činjenicu da je taj i takav nelegalni studentski zbor više od 500 dana funkcionirao na fakultetu kojem je Previšić dekan i da je raspušten kada je na Vijeću fakulteta pokrenut postupak za njegovo razrješenje. 

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

Demantij Previšić by srednja.hr on Scribd

Previšić je odmah dobio odgovor od Plenuma Filozofskog fakulteta koji su se oglasili putem Facebooka.

– Umjesto da se osobno suoči s fakultetom kojim bi trebao upravljati – s njegovim studentima i radnicima -dekan Previšić je ponovno izašao u javnost s poslanicom u obliku “demantija“. Ovoga je puta jasno kako mu tekst nije pisala „odvjetnička kuća“ jer je pun nesuvislosti, obmana i žuči, vjerojatno proizašle iz očajničkog pokušaja da sačuva svoju fotelju. Ovom mu prilikom postavljamo nekoliko pitanja na koja više i ne očekujemo odgovor. Pitanja možete pročitati u nastavku.