Pretraga

Priča o osnivanju javnog Sveučilišta Sjever pada u vodu

A- A+

Krajem prošle godine premijer Zoran Milanović najavio je osnivanje novog javnog sveučilišta na sjeverozapadu zemlje, odnosno Sveučilište Sjever. No, na sjednici Vlade RH održane 29. siječnja odbijen je prijedlog Zakona o osnivanju tog sveučilišta.

www.unin.hr

Mada je krajem prošle godine premijer Zoran Milanović najavio preoblikovanje visokog učilišta u javno Sveučilište Sjever, do toga, bar za sad, neće doći. Naime, na Vladinoj sjednici održanoj 29. siječnja odbijen je prijedlog Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever, pišu Varaždinske vijesti.

Izdvojeni članak

Sjeverozapad Hrvatske dobiva sveučilište!

Vlada u jednoj rečenici odbila prijedlog Zakona o Sveučilištu Sjever

O odbijanju prijedloga Zakona izvijestili su iz Narodne stranke-Reformisti koji su medijima uputili priopćenje naglasivši kako je Vlada tu odluku donijela bez ikakve rasprave te u jednoj rečenici.

– Vlada je na osnovu ovakvih zakonskih prijedloga, kakav je u proceduru uputila zastupnica Martinčević, osnovala i financira iz državnog proračuna sveučilišta u Dubrovniku, Puli i Zadru, uz ona u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nažalost, očito je da sredstva ponovo nema samo za sjever i samo za Varaždin. Možda najbolje u prilog tome govori činjenica da je ministar Mornar najavio osnivanje sveučilišta u Slavonskom Brodu, čemu se naravno ne protivimo, ali podcrtavamo da je naše Sveučilište osnovano 2012. godine i na njemu danas studira preko 3.500 naše djece, naveli su reformisti u priopćenju.

Izdvojeni članak

[Infomapa]Od Broda do Višnjana: Evo u kojim sve hrvatskim gradovima možete studirati

Sveučilišni centra iz grada izvukao dvostruko više novca

Potom je zastupnica Natalija Martinčević kod izglasavanja proračuna za 2015., dok se ne usvoji Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever, amandmanom od Vlade zatražila 20 milijuna kuna kako bi osigurala financiranje Sjevera u tekućoj godini.

– Nažalost, amandman je odbijen, kao što je sada odbijen i cjelovit Zakon, a drugih najavljivanih prijedloga Zakona ili rješenja nema! Žalosti nas ovakav odnos Vlade RH prema regiji Sjever, a posebno prema Varaždinu, zaključili su članovi Narodne stranke-Reformisti.

S obzirom da s početkom prošle godine nadležno ministarstvo nije preuzelo financiranje Sveučilišta, bio je predložen čak četvrti rebalans koprivničkog proračuna. Naime, planirana sredstva nisu mogla pokriti rashode za zaposlene kao ni materijalne troškove za cijelu prošlu godinu.

Koprivnički sveučilišni centar je u 2014. iz grada izvukao 8,3 milijuna kuna, što je dvostruko više od iznosa koji je Sveučilištu bio namijenjen prvotnim proračunom.