Pretraga

Privatna ‘tvornica diploma’ s 330 000 studenata najveće je sveučilište u Europi

A- A+

Titulu najvećeg europskog sveučilišta nosi Spiru Haret University iz Bukurešta. Ova privatna obrazovna institucija sa više od 330 tisuća studenata zauzima 21. mjesto na listi najvećih, a usprkos golemom broju studenata prilično loše kotira u kvalitativnom smislu te je od prije dvije godine izgubio licencu za daljnje širenje.


Izdvojeni članak

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

Nedavno sam tragao, u sklopu pisanja jednog drugog članka, za najvećim svjetskim sveučilištima te sam prilikom te rabote došao do zanimljivog otkrića. Među 25 univerziteta s najbrojnijom studentskom populacijom našao se tek jedan sa Starog kontinenta. Slab plasman europskih institucija u ovoj kategoriji možemo pripisati obrazovnoj politici u ovom dijelu svijeta i stoga ovaj podatak i nije pretjerano šokantan, ali iznenađujuća je informacija da se najveće europsko sveučilište nalazi u Rumunjskoj te da nije državno već privatno.

Drugo najveće privatno sveučilište svijeta

Riječ je o Spiru Haret Universityju koje je osnovano ne tako davne 1991. godine u Bukureštu, glavnom gradu ove istočnoeuropske države. Za njegov nastanak zaslužna je fondacija Tomorow’s Romania čiji je predsjednik Aurelian Bondrea prepoznao nužnost ovakvog projekta kako bi razvio obrazovni segment svoje ustanove.

Tko je Spiru Haret?

Sveučilište fundacije Tomorow’s Romania je ime dobilo po rumunjsko-armenskom matematičaru, astronomu i političaru Spiru Hateru koji je djelovao u prijelazu s 19. na 20. stoljeće. Bio je i ministar obrazovanja u tom razdoblju, a krasi ga reputacija jednog od najvećih rumunjskih znanstvenika u povijesti.

U relativno kratkom periodu od samo 22 godine Sveučilište Spiru Haret je s 331 tisućom polaznika, postala najveća visokoobrazovna institucija u Europi (21. na svijetu) i druga po broju studenata među svim privatnim fakultetima svijeta, iza teheranskog Islamic Azada. Pod svojom nadležnošću centralna institucija u bukureštu ima 30 fakulteta s 49 specijalizantskih smjerova te 64 magisterija struke. 

Tijekom dva desetljeća djelovanja Spiru Haret je sklopio brojne sporazume o razmjeni studenata s europskim fakultetima, ušao u Erasmus sustav i svoje djelovanje prilagodio propisima Sporazuma iz Bolonje.

Osnivači vole isticati kako je sustav obrazovanja na najvećem europskom sveučilištu ustrojen po uzoru na Harvard, no usprkos tome 2011. godine je rumunjska komisija za vrednovanje obrazovanje Haret University svrstala u treću kvalitativnu kategoriju. Drugim riječima, ocijenili su kako ovo učilište svojim studentima nudi lošu kvalitetu naobrazbe te mu je oduzela pravo na daljnje širenje. 

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Tvornica diploma

Ovakav potez države je bio i očekivan. Za ovu gorostasnu instituciju se od samog početka vežu kontroverze, a kritičari im najviše zamjeraju hiperprodukciju diplomaca. U medijima je Spiru Haret dobio naziv ‘tvornica diploma’ zbog spekulacija da Sveučiište grca u nepotizmu i korupciji. Nekoliko puta su se potezala pitanja političkog pogodovanja te tiskanja diploma politički pogodnima što je grubo naštetilo ugledu ustanove.

Očigledno posljednjih godina od harvardskog modela na koji se često pozivaju osnivači nije ostalo ništa, jer su studenti, kako tvrde kritičari, ostali zarobljeni u birokratskim labirintima ‘gorostasa’. Ukratko, rumunjski mediji, ali i sve veći broj političara upire prstom u SHU kada govore o krivcima za pad kvalitete obrazovanja.

Haret ne bije loš glas samo u domovini, već vrlo loše kotira i na svjetskim listama. Tako ga je webometrics.info svrstao na loše 4183. mjesto među dvadesetak tisuća svjetskih sveučilišta te tako potvrdio kako veće nije uvijek bolje.