Pretraga

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

A- A+

Najveće svjetsko sveučilište se nalazi u Indiji, a broji golemih dva milijuna studenata koji su razmješteni u 2 300 centara. Među top deset tri su američki i nijedno europsko sveučilište. Čast Starog kontinenta brani privatni univerzitet Spiru Haret u Bukureštu koji s 312 tisuća studenata zauzima 19. mjesto na listi.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Obrazovna politika u Europi je takva da se fokus stavlja na kvalitetu te se izbjegavaju mastodontske sveučilišne tvorevine koje se zbog glomaznosti smatraju neefikasnim i skupima. U Indiji, Pakistanu i Turskoj vode se drugačijom logikom te se pokušava iz brojnosti studenata crpiti kvalitetu. Zastrašujući velike brojke najvećih sveučilišta svijeta uglavnom se mogu zahvaliti studentima koji se obrazuju putem interneta, ali i mnogoljudnosti država u kojima se nalaze. 

Svjetski vrh već duže vrijeme drži indijsko sveučilište Indira Gandhi sa sjedištem u New Delhiju, a brojka koja prema collegestats.org doseže 2 milijuna studenata raspoređenih u 2 300 centara je gotovo nezamisliva iz europske perspektive. Sa masovnošću arapskih i južnoazijskih sveučilišta se u svijetu jedino mogu nositi Amerikanci. Među deset najvećih našla su se tri sveučilišta iz SAD-a i to tek od nedavno, odnosno otkad su drastično povećali broj studenata koji se obrazuju putem interneta.

Europsku čast, ukoliko u obzir ne uzmemo turske sustave, brani univerzitet Spiru Haret u Bukureštu koji zauzima 21. mjesto na listi portala ranker.com. Zanimljivo je da je Spiru Haret privatno sveučilište i s 312 tisuća studenata je drugo najveće na svijetu tog tipa. Na listi se još našao i University of London koji je svrstan na 39. mjesto.

Najveće hrvatsko sveučilište, ono u Zagrebu, sa svojih 50-ak tisuća studenata nije ni blizu ulasku na listu.

Izdvojeni članak

Deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

10. Ramkhamhaeng University – Tajland ( 431 tisuća studenata )

Na desetom mjestu se našlo sveučilište Ramkhamhaeng sa sjedištem u Bankoku. Jedno je od dva otvorena univerziteta na Tajlandu i ima dosta razvijen program studiranja na engleskom jeziku što ga čini privlačnim studentima iz drugih država. U svome sklopu ima dva golema studentska kampusa, a edukacijski smjerovi su posloženi tako da za njih pokazuje i urbano i ruralno stanovništvo. 

9. Dr. B. R. Ambedkar Open University – Indija ( oko 450 tisuća studenata )

Sjedište ovog sveučilišta je u Hyderbadu u Indiji, a ime Dr. B. R. Ambedkar nosi od 1991. godine. Brojnosti studenata koji ga pohađaju pridonosi činjenica da je u sklopu sveučilišta mreža od čak 117 fakulteta razmještenih diljem pokrajne, a odabir programa i trajanja obrazovanja je vrlo fleksibilan što je jedan od razloga popularnosti ove obrazovne institucije.

Izdvojeni članak

Deset najmanjih hrvatskih fakulteta po broju studenata

8. California State University – SAD ( preko 450 tisuća studenata )

Kalifornijsko sveučilište je jedno od najvećih i najpristupačnijih u SAD-u. Diljem savezne države razgranata su čak 23 kampusa koji su praktički gradići za sebe sa svim ekonomskim i društvenim sadržajima potrebnim za studentski život. Usprkos golemom utjecaju koje ima na društvo, CSU se suočava s velikim financijskim problemima te su najavljena rezanja broja studenata.

7. State University of New York – SAD ( 465 tisuća studenata )

SUNY je sustav javnih obrazovnih institucija koji svoje ustanove ima diljem države New York. Djelovanje podjeljeno na četiri dijela – tehnološki, društveni, medicinski i javni. Svaki od tih djelova ima sjedište na drugom mjestu, a najveći kampusi su u Buffalu, Albanyju i New Yorku.

Izdvojeni članak

Deset najmanjih srednjih škola u Hrvatskoj po broju učenika

6. University System of Ohio – SAD ( 478 tisuća studenata )

Kao što mu i samo ime kaže riječ je o svojevrsnom studijskom sustavu, a čini ga 37 fakulteta i 24 strukovna kampusa s tisućama zaposlenih. Cilj ovog najvećeg američkog sveučilišta je uz daljnji rast poboljšati i kvalitetu studija te svojim djelovanjem pridonijeti ekonomskom rastu države Ohio. USO je jedini sjevernoamerički univerzitet koji se već godinama nalazi na listi najvećih na svijetu.

5. Anadolu University – Turska ( 884 tisuće studenata )

Ovo tursko sveučilište u svome sastavu ima tri programa učenja na daljinu devet instituta, 23 istraživačka centra i 11 učilišta. Anadolu University poseban naglasak stavlja na razvoj studija tehnologije, a intenzivo se radi i na studijskim programima na engleskom jeziku. Najveće je tursko sveučilište, a prema najavama planira se i daljnje širenje.

Izdvojeni članak

Deset najvećih srednjih škola u Hrvatskoj po broju učenika

4. Bangladesh National University – Bangladeš ( 1 milijun studenata )

Sveučilište nudi nekoliko stupnjeva obrazovanja na više od 1 600 fakulteta diljem zemlje umreženih u sustav BNU-a. Očekivano, ovo sveučilište je zamašnjak gospodarstva Bangladeša, a proširenju teži putem razvoja novih tehnologija, izgradnjom infrastrukture te privlačenjem domaćih, ali i stranih studenata iz raznih djelova Azije.

3. Islamic Azad University – Iran ( 1,3 milijuna studenata )

Islamic Azad University je golemi lanac privatnih učilišta i fakulteta te je privatno sveučilište s najvećim brojem studenata na svijetu. Ima sjedište u Teheranu, a osim studijskih programa koji obuhvaćaju sve nivoe do magistarskog i doktorskog u svome sastavu ima i najveću knjižnicu u Iranu te novinsku agenciju.

2. Allama Iqbal Open University – Pakistan ( 1,9 milijuna studenata )

Sa sjedištem u Islamabadu ovo pakistansko svučilište je drugo najveće na svijetu. Riječ je o nepreglednoj mreži regionalnih centara diljem Pakistana. Pohađaju ga studenti iz cijele države, ali gravitiraju mu i brojni stranci uglavnom s Bliskog istoka u potrazi za diplomama. U brojnim fakultetskim centrima nude se programi od onih osnovnih pa sve do doktorskih. S obzirom na antagonizam između Pakistana i Indije predstavnici AIOU – a planiraju daljnje proširenje kako bi uhvatili svjetski primat koji za sada drže njihovi mrski susjedi.

1. Indira Gandhi National Open University – Indija ( više od 2 milijuna studenata )

Već dugi niz godina Sveučilište Indire Gandhi sa sjedištem u New Delhiju drži svjetski primat. Ova golema brojka se može sagledati iz dva dijela, klasično studiranje te obrazovanje na daljinu. Upravo ovo drugo jako je razvijeno u Indiji i čini razliku u odnosu na konkurenciju. No čak i bez tog programa IGNOU od 1985. kada je otvoreno ima zastrašujuće razmjere. Proteže se diljem 35 indijskih saveznih država, a nastava se odvija u više od 2 300 centara.