Pretraga

Profesori, studenti i prijatelji opraštaju se od preminulog dekana: ‘Bio je dobri duh fakulteta’

A- A+

Profesori, studenti i prijatelji, šokirani tužnom vijesti, opraštaju se od prerano preminulog dekana FESB-a Srdjana Podruga. Otišao je veliki čovjek, kažu, pun entuzijazma i osjećaja za pravdu, razumijevanja za studente i njihove projekte. Čovjek koji nije morao, ali je htio pomoći.

preminuo dekan srdjan podrug

Foto: Unsplash | FESB

Profesori, kolege i prijatelji na društvenim se mrežama opraštaju od Srdjana Podruga, dekana splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) koji je, nakon borbe s teškom bolešću, preminuo u 51. godini života.

‘Naš je dekan bio dobri duh ovog fakulteta’

Nakon što se od njega oprostio splitski rektor Dragan Ljutić, i s matičnog FESB-a kolege i studenti, zatečeni tužnom vijesti, šalju posljednje zbogom. Teška bolest, pišu, s kojom se hrabro uhvatio u koštac, bila je neumoljiva te ga je prerano, u njegovim najplodonosnijim godinama, otrgnula od njegove obitelji, akademske zajednice i svih koji su ga voljeli i poštovali.

– Bez pretjerivanja možemo reći kako je naš dekan doista bio dobri duh ovog Fakulteta, kojem je bio neizmjerno posvećen i za kojeg je bio vezan kao rijetko tko, još od trenutka kad je kao brucoš prije 30 godina prvi put kročio u ovu zgradu. O njegovoj veličini, omiljenosti i ugledu kojeg je uživao među svojim kolegama dovoljno govori činjenica da je jedini u povijesti ovog Fakulteta kojemu je uspjelo, nakon dva odrađena mandata na mjestu dekana, ponovno biti izabran za čelnika ove ustanove. Svoj posljednji mandat, na žalost, neće imati priliku završiti, pišu s FESB-a na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak
srđan podrug

Crni dan za akademsku zajednicu: Nakon teške bolesti, u 51. godini preminuo dekan FESB-a

Njegova osobnost, entuzijazam i predanost, kojom je pristupao poslu, kažu, ostaju trajni zalog i utabana staza za sve one koji će se nastaviti kročiti njegovim putem.

– Svi mi koji smo ga poznavali zahvalni smo mu za sve vrijeme i pažnju koje je bezrezervno poklanjao studentima, kolegama te svima ostalima koje je na svojem akademskom i životnom putu susretao. Naše misli i molitve u ovim teškim trenucima usmjerene su njegovoj obitelji – prvenstveno supruzi, sinovima i kćerki – koju je, malo je reći, obožavao. Dekane, počivajte u miru, napisali su s Fakulteta na društvenim mrežama.

‘Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio’

Od prerano preminulog dekana oprostio se i Ivan Mrvoš, naš uspješni mladi poduzetnik i direktor tvrtke Include, javnosti poznat po svojim pametnim klupama. Mrvoš je inače studirao računarstvo na splitskom FESB-u, a profesora Srdjana Podruga je, kaže, upoznao nekoliko mjeseci nakon upisa. Poslao mu je mail sa zamolbom za sastanak u vezi studentskog startup natjecanja koje se održavalo u Zagrebu. Trebao mu je novac koji bi uložio u prototip, transport i putovanje.

– Mogao je ignorirati mail, odgovoriti da nema vremena, spojiti me s nekom drugom osobom. Mogao je sve ono što bi, budimo realni, većina nas napravila da nas tek upisani osamnaestogodišnji student žica pare. On je odgovorio i pozivao me na razgovor. Još se sjećam nervoze dok sam u glavi slagalo pitch zašto FESB treba potrošiti novac na studenta 1. godine koji želi u Zagreb. Ne znam gdje bih danas bio, ali to što je Srđan rekao DA – omogućilo mi je da odem u Zagreb, da osvojim 2. mjesto i dobijem (tada) poprilično veliku novčanu nagradu koju sam iskoristio za razvoj svoga businessa, ispričao je Mrvoš.

Kad se posao zakuhao, nije se stigao posvetiti faksu koliko je trebalo. I tada mu je Srdjan, kaže, pomogao, iako nije morao. Odobrio je zamrzavanje godine i osigurao da se nekoliko mjeseci posveti Includeu, a pritom ne izgubi pravo na studij. I kad je odlučio napustiti FESB, Srdjan je, ispričao je, bio na raspolaganju za sve ideje i projekte.

– Kada smo posljednji put pričali i kada sam ga ponovno tražio uslugu, ako možemo testirati novi ML/AI sustav ispred FESB-a, rekao je da odmah ‘može’ i da postavimo što god želimo. Takav je on bio. Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio. Koji je bio jednostavan, dostupan, skroman, prizemljen. Koji je školski primjer svega onoga što znači riječ lider, jer su mu svi bili jednako važni i jednako vrijedni. Hvala, Srđane. I zbogom, napisao je Mrvoš na Facebooku.

‘Uvijek je znao što je ispravno i za to se borio svim snagama’

Ivica Puljak, splitski gradonačelnik, javnosti ranije poznat kao istraživač i profesor splitskog FESB-a, od svojega se dekana također oprostio podijelivši nekoliko dirljivih riječi.

– Danas je otišao jedan veliki čovjek, moj prijatelj i kolega, Srđan Podrug. Jedan od najboljih, najpoštenijih i najhrabrijih ljudi koje sam znao, čovjek koji se nesebično i bez ikakvih ograda davao za opće dobro. Nikada nije kalkulirao i uvijek je znao što je ispravno i za to se borio svim snagama, bez prestanka. Bila mi je čast dijeliti ovaj mali dio prostora i vremena s njim. Moje misli su sada s njegovom obitelji. Znam da ste neizmjerno tužni. Budite ponosni na svog supruga, tatu, sina. Njegova ljubav, briga i pažnja za vas su za sve nas bile inspiracija. Zbogom prijatelju, mi ćemo nastaviti borbu za sve ideale koje si s nama dijelio, istaknuo je gradonačelnik Puljak.

Izdvojeni članak
Boris Koružnjak

U 68. godini života preminuo bivši dekan zagrebačkog faksa i Borasov savjetnik

Marijana Puljak, saborska zastupnica stranke Centar, preminulog se dekan Podruga sjeća još iz srednje škole. Bili su, kaže, ista generacija u MIOC-u, a zatim i kolege na splitskom FESB-u.

– Ja još ne vjerujem što se danas dogodilo, zapravo koliko je malo vremena prošlo od zadnji put kad smo se čuli i kad je rekao kako ga je nešto kičma stisla i leži doma. Nažalost, bilo je ozbiljnije od upale kičme. Srđan je bio izvrstan čovjek, razuman, staložen, miran, odlučan kad treba i nepokolebljiv u borbi s nepravdom. Tako mi je žao što je ovako prerano otišao. Počivaj u miru, dragi Srđane, napisala je Marijana Puljak.