Pretraga

Profesorica studente nazvala ‘kerovima’, svi su je čuli jer je zaboravila isključiti mikrofon

A- A+

Nakon neuspjelog dogovora oko nastave i ispita, profesorica Farmacije u Sarajevu studente je nazvala “kerovima”. Dogodilo se to u stanci od online predavanja. Dotična je profesorica  zaboravila isključiti mikrofon pa su njene uvrede čuli svi studenti, a ubrzo je u javnost dospjela i audiosnimka.

Foto: Unsplash

Trebalo je to biti obično predavanje. Njihova je profesorica završila na bolovanju pa su studenti sarajevskog Farmaceutskog fakulteta, sa zamjenskom nastavnicom iz Tuzle, Edisom Trumić, trebali dogovoriti pravila. Kako će se izvoditi nastava, kako ispiti.

‘A jao, stvarno su kerovi’

Dogovor nisu uspjeli postići, no to, zapravo, uopće i nije vijest. Vijest je ono što se dogodilo kada je profesorica sazvala pauzu. Predavanje se, naime, uslijed epidemiološke situacije održavalo online pa su u stankama svi samo ugasili svoje kamere i mikrofone. No, to ipak nisu učinili svi. Profesorica Trumić svoj je mikrofon ostavila upaljenim pa se upustila u razgovor s neimenovanim gospodinom.

I sve bi to bila tek možda nestašna, smiješna anegdota da je u jednom trenutku svoje studente Trumić nije nazvala, ni više ni manje, nego “kerovima”.

– A jao, stvarno su kerovi, rekla je Trumić.

– Ma jebe ti se, ti si glavna, uzvratio joj je nepoznati gospodin.

Da se ne radi o tek pukoj optužbi studenata svjedoči i audiosnimka u posjedu portala Klix.ba. Na njoj se, premda šumovito i u lošijoj kvaliteti, negdje na 1 minutu i 30 sekundi od početka snimke može čuti sporni dio dijaloga između profesorice i neimenovanog muškarca.

‘Silno smo razočarani’

O cijeloj su se situaciji oglasili i studenti pete godine Farmaceutskog fakulteta koje je, neznajući da je mogu čuti, profesorica Trumić direktno uvrijedila. Okupljeni u inicijativu Borba za studentska prava istaknuli su kako su duboko uvrijeđeni time što su nazvani “kerovima” te što se o njima govorilo “koristeći i druge pogrdne fraze koje je jako teško spomenuti bez vulgarnosti”.

“Silno smo razočarani svime što smo imali priliku da čujemo, a dodatno i nedostatkom reakcije našeg fakulteta. Smatramo da ovakve riječi i ponašanje ne priliče univerzitetskom profesoru i da će ovo ostaviti trajne posljedice na ugled istog. Studenti smo pete godine i u vrlo kratkom roku ćemo postati kolege našim profesorima, pa je time ovaj čin dodatno poražavajući. Ovim putem molimo sve nadležne institucije da hitno djeluju po ovom pitanju i da svojim djelovanjem zaštite dignitet studenata. Također očekujemo podršku svih studentskih organizacija i studenata, obzirom da je ovo ponižavanje svih nas”, stoji u priopćenju studenata.

O svemu su, dodaju, obavijestili fakultet isti dan te izrazili svoj stav da odbijaju bilo kakvu suradnju s profesoricom koja o studentima govori na ovakav način. Kako su istaknuli krajem prošlog tjedna, odgovor nisu dobili.

“Mi imamo usaglašen stav, a to je da nećemo dozvoliti da nam predaje, a u konačnici ispituje i daje potpis u indexu profesorica koja na ovaj način o nama govori. Ovaj fakultet smo upisali u nadi da ćemo postati akademski građani, a ne ‘kerovi’, i odlučni smo u namjeri da ne dopustimo nikome da nas u to pretvori”, zaključuju studenti.

Profesorica studente nazvala ‘kerovima’, svi su je čuli jer je zaboravila isključiti mikrofon
Share via
Copy link
Powered by Social Snap