Pretraga

Promjena na čelu Fakulteta političkih znanosti: Novinari i politolozi dobili novog dekana

A- A+

Na danas održanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti, profesor Zoran Kurelić izabran je za novog dekana Fakulteta u idućem mandatnom razdoblju. Kurelić je bio jedini kandidat, njegov izbor danas je prošao vrlo tijesnom većinom glasova, a dužnost će preuzeti s početkom nove akademske godine.

Novi dekan Fakulteta političkih znanosti, profesor Zoran Kurelić | Screenshot: FPZG Facebook

Zoran Kurelić, redoviti profesor u trajnom zvanju s Odsjeka političke i socijalne teorije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, izabran je za novog dekana tog fakulteta. S početkom nove akademske godine, Kurelić će na toj dužnosti naslijediti sadašnju dekanicu u dva mandata, Lidiju Kos-Stanišić. Mandat dekanu/ici FPZG-a traje dvije godine, uz mogućnost maksimalno jednog uzastopnog reizbora.

Na jutrošnjoj sjednici Fakultetskog vijeća, Kurelić je izabran tijesnom većinom glasova. Od potrebnih 38 glasova, za Kurelića je glasovalo 39 članova Vijeća, 23 člana su bila protiv, a dva su glasačka listića bila nevažeća. Glasovanje je bilo tajno, svi članovi vijeća prozivani su i potom istom kemijskom olovkom glasovali te listić ubacivali u glasačku kutiju.

Izdvojeni članak

Novosti u Lepušićevoj: Mijenja li Fakultet političkih znanosti ime nakon 55 godina?

Novi dekan ostavlja studij Politologije na 4+1 i predlaže promjenu imena fakulteta

Prošli mjesec, Kurelić je na Fakultetskom vijeću predstavio svoj program, koji je javnim glasovanjem prihvaćen s 33 glasa ZA, dok je 17 članova Vijeća bilo suzdržano. Rasprava o Kurelićevom programu tada je trajala dva i pol sata, uz dosta raznih upita članova Vijeća. Njegovu kandidaturu potom je na posljednjoj sjednici potvrdio Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Inače, Kurelić je u svom programu istaknuo kako se neće odustajati od 4+1 studija politologije, namjera mu je raditi na ustrojavanju doktorskog studija novinarstva i formiranju odsjeka za europsku politiku.

Možda najzanimljivija stavka Kurelićeva programa jest i prijedlog promjene imena Fakulteta političkih znanosti. Predlaže promjenu imena u Fakultet političke znanosti i novinarstva. Kako su nam prošli mjesec rekli članovi Vijeća, Kurelić takvo ime pravda snažnijim fokusom na studij novinarstva i njegovim jačanjem, specifičnijim imenom fakulteta te (potencijalnom) novom kraticom – FPZiN – kojom bi se FPZG jasno razlikovao od Fakulteta prometnih znanosti (FPZ).

Izdvojeni članak

[Intervju] Profesor Kurelić o Bolonji: Cijeli sustav u Hrvatskoj je očito besmisleno postavljen

Kurelić vodi Doktorski studij Politologije i bivši je prodekan FPZG-a

Zoran Kurelić redoviti je profesor u trajnom zvanju, na Fakultetu političkih znanosti predaje na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju politologije, na kolegijima Epistemologija i politikaSuvremena politička teorijaEuropsko političko mišljenjeThe EU as an Anti-Totalitarian Project, itd. Voditelj je Doktorskog studija Politologije, a svojevremeno je obnašao funkciju prodekana FPZG-a.