Pretraga

Provjerite koliko je prijava na svakom studiju mjesec dana uoči početka mature 2024.

A- A+

Za malo manje od mjesec dana počet će ljetni rok ovogodišnje državne mature. Prijave studija u većini se slučajeva mogu obaviti do 17. srpnja, osim za fakultete koji provode dodatne provjere. Na najnovijoj listi broja prijava na pojedinim fakultetima i dalje je najpoželjniji studiji Gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

student koji uči

Ilustracija: Unsplash

Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je, mjesec dana prije početka ljetnog roka mature, ažuriranu listu s brojem prijava na svakom studijskom programu. Ova lista pruža uvid i u to koji su trenutno najpoželjniji studiji, kao i na kojima je broj prijava najveći.

Top 10 najpoželjnijih studija

Poželjnost je u ovom slučaju definirana omjerom broja maturanata kojima je neki studij prvi izbor i  ukupne upisne kvote. Prema tom je kriteriju i dalje je, nakon objave orijentacijskih lista upisa, najpoželjniji studij Gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Studij može upisati samo 12 kandidata, za njih 150 je to prvi izbor, a studij je ukupno prijavilo 259 maturanata. U ostalih deset trenutno najpoželjnijih studija ulaze:

1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
2. Logopedija, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
3. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
4. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
5. Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
6. Kriminalistika (stručni), MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
7. Fizioterapija, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
8. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
9. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
10. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Kalendar državne mature u 2024. godini

Top 10 studija po broju prijava

Ako se zanemari upisna kvota i broj prvih prijava i promatra samo ukupni broj prijava,  i dalje je studij s najvećim brojem prijava Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagreb. Na ovaj se studij može upisati 650 maturanata, a ukupni broj prijava je 1.973. Za 1.041 maturanta ovaj je FER-ov studij prvi izbor. U ostalih deset studija s trenutno najvećim brojem prijava ulaze:

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb
2. Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
3. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
4. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
5. Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu
6. Građevinarstvo, Građevinski fakultet u Zagrebu
7. Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
8. Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu
9. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
10. Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

U većini slučajeva prijave studija traju do 17. srpnja 2024. u 13:59, osim ako fakultet nije odredio raniji rok. To je obično slučaj kod onih koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze isto 17. srpnja 2024. i to iza 15 sati, a čitav kalendar upisa možete vidjeti ovdje.

Ispod teksta možete pronaći popis svih studija s upisnom kvotom, ukupnim brojem prijava, brojem prvih prijava te omjerom koji definira poželjnost nekog studija. Napomenimo da ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam još prijašnjih godina pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.