Pretraga

Maturanti, pozor: Izašle su prve, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2024.

A- A+

U sustavu Postani student od ovog ponedjeljka ujutro maturanti mogu vidjeti prve, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete u 2024. godini. Bodovno stanje je privremeno jer su upisane tek dosad zaključene ocjene iz srednje škole, bez ocjena završnog razreda i rezultata državne mature. Te su liste podložne promjenama i osvježavaju se svakog punog sata.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prema kalendaru upisa na fakultete od ponedjeljka ujutro u Postani student vidljive su prve, orijentacijske rang-liste za upis na studijske programe. Na njima kandidati mogu pratiti svoje privremeno bodovne stanje za studije koje su prijavili.

Kandidati orijentacijske liste mogu vidjeti u Postani student u izborniku Moji rezultati/Rezultati po prijavljenim studijskim programima. Ove liste podložne su promjenama i osvježavat će se svakog punog sata. Na listama su, napomenimo, kandidati koji su prijavili studijske programe u sustavu Postani student. Dakle, osim ovogodišnjih maturanata na listama su i kandidati od ranijih godina koji ponovno žele upisati neki studijski program. Njima su tako već upisani podaci o ocjenama iz svih razreda srednje škole i rezultati državne mature ako su je pisali prošlih godina. Ovogodišnji maturanti sada u sustavu imaju upisane samo dosadašnje zaključne ocjene iz ranijih razreda, bez ocjena završnog razreda i rezultata državne mature.

Izdvojeni članak
prijave za faks u sustavu postani student

Ovo su trenutno najpoželjniji fakulteti među maturantima: Na jednom kvota 50, a prijava 940

– Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, stoji u ranijim uputama Središnjeg prijavnog ureda.

Studiji se mogu prijavljivati sve do 17. srpnja 2024. u 13:59, nakon čega i izlaze konačne rang-liste. Postoje iznimke kada je u pitanju rok za prijavu studija, a to su obično studiji koji imaju prijemne ispite. Fakulteti koji ih provode određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.