Pretraga

Reakcije splitskih studenata: jesu li subvencije dovoljne za još dvije godine bez doma

A- A+

Nakon dobre vijesti da je Sveučilište u Splitu na natječaju iz fondova Europske unije dobilo više od 32.5 milijuna kuna za obnovu Studentskog doma „Bruno Bušić“ hladan tuš – obnova doma trajat će do 2020. godine, a sve to vrijeme studenti neće moći biti smješteni u domu.

Studentski dom ‘Bruno Bušić’|foto: http://www.unist.hr/

Sveučilište u Splitu potvrdilo je da će za vrijeme radova Studentski dom „Bruno Bušić“ biti zatvoren. Predviđeno je da bi rekonstrukcija doma trebala trajati do veljače 2020., što znači da će više stotina splitskih studenata još najmanje dvije godine morati živjeti u stanovima. Studenti dobivaju subvenciju u iznosu od 400 kuna od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Studentski centar Split izdvojio je još 200 kuna po studentu, što na godišnjoj razini iznosi 800 000 kn.

Odlučili smo upitati studente koji trenutačno primaju subvenciju je li im ona dovoljna da podmire mjesečne troškove i kako gledaju na dvogodišnji rok za obnovu doma.

“Mislim da je ovakvo poslovanje neodgovorno jer je „Bruno Bušić“ najveći dom u Splitu i velik se broj studenata dovodi u nepotrebno neugodnu situaciju. Dobro je što uopće i dobivamo subvenciju. Doduše, da je subvencija bila 400 kn kao što je u početku najavljivano, ne bi bila ni blizu dovoljna, ali ovakva kakva je sada, pokrije dobar dio stanarine. Ipak, pomoglo bi nam da je veća jer je nemoguće naći stan koji se plaća manje od tisuću kuna, a ne zaboravimo uz to još i režije. Dakako, cijene stanova poskupjele su čim se dom zatvorio. Ni uplate Ministarstva nisu bile redovite, u početku su kasnile dva mjeseca. Tu je i činjenica da se treba iseliti iz stana jako rano zbog turističke sezone, no na to sam već navikla pa mi toliko i ne smeta. Ipak, mislim da je vrijeme koje će trebati za obnovu predugo, dom u Zagrebu obnovio se za jako malo vremena, točno kad su se studenti trebali useliti u njega.”, kaže nam Matea (21).

Njezina kolegica Andrea nije zadovoljna s vijesti, kao ni s dosadašnjim tempom radova.

“Ja i mnogi drugi jako smo ljuti zbog vijesti o obnovi. Kao prvo, ne samo da subvencija nije dovoljna nego neki studenti plaćaju stan i dva do tri puta više od iznosa koji dobijemo. Kao drugo, mogli smo biti smješteni u domu gotovo cijeli prvi semestar ove akademske godine jer od radova nema ni R, a 1. listopada izbacili su nas iz doma kao da radovi počinju taj dan. Tako ne bismo bespotrebno plaćali preko tisuću kuna, nego uobičajenih 400. Prvotna je ideja bila da se studente subvencionira s 400 kn, kasnije je dodano još 200 kn, no upitno je koliko će se dugo primati. Ne znam kako su mislili da se ikakvi troškovi mogu podmiriti s 400 kn. Ne znam gdje oni žive, ali ovdje su troškovi stanovanja kod privatnog stanodavca puno skuplji. I kao treće, naravno, iz stanova moramo izaći do 1., najdalje 15. lipnja, što je zaista apsurdno s obzirom na to da ljetni semestar završava 8. lipnja. Ja sam bila upoznata samo s informacijom da je potpisan taj plan o renovaciji (koji je, po meni, trebao biti potpisan prošle godine ako su u domu odlučili da ne možemo stanovati u njemu, sad je već malo kasno), a dokad će renovacija trajati nitko nas nije obavijestio. Mislim da to nije fer i da smo zaslužili znati što nas čeka”, kaže Andrea (21).

Kolegica Anđelka se također slaže da su mogli biti smješteni u domu cijelu ovu godinu, a također ističe probleme sa samom izgradnjom.

“Mislim da smo mogli biti smješteni u domu cijelu ovu godinu. Istina je da je derutan i svakakav, ali takav je bio i prije, svi koji ga prijave ionako znaju kakav je i ne smeta im. Ugovor o dodjeli sredstava tek je nekidan potpisan, što znači da će obnova trajati sigurno do veljače 2020., ako ne i duže. Bitno da su iznajmljivali dom cijelo ljeto, vidi se koji su Sveučilištu prioriteti. Što se tiče subvencije, većini nije dovoljna ni za pola stana. Da je još i veća, svejedno bi bila nedovoljna s obzirom na to kako je neredovito uplaćuju. Primjerice, subvenciju za prosinac uplate polovicom siječnja, što nema nikakvog smisla jer to sigurno nećeš moći sačuvati za sljedeću stanarinu – trebat će ti za nešto drugo. Ili si već posudio iz crnog fonda za stanarinu pa to samo vraćaš. Dobro je što se dom renovira, ali sigurno smo još ovu godinu mogli biti smješteni u njemu.”, kaže Anđelka (22).