Pretraga

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

A- A+

Od početka krize na Filozofskom fakultetu, o kojoj smo kao medij prvi objavili priču, rektor Damir Boras odbija odgovoriti na naša pitanja. Danas se odlučio obratiti medijima putem priopćenja, ali u toj objavi nema odgovora na naša pitanja. Rektoru očito nisu suviše važni kvalitetni odnosi s medijima, premda u sastavu Sveučilišta imamo studije novinarstva i komunikologije.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

Već dva tjedna rektor Damira Boras ne želi odgovoriti na upit hoće li provjeriti poštuju li ostale sastavnice zagrebačkog Sveučilišta zakone i statute zbog čijih je kršenja raspušten Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Naše istraživanje pokazalo je da više fakulteta krši zakon te da se kod njih nekoliko trebaju ponoviti izbori jednako kao na Filozofskom, ali rektoru je to preosjetljiva tema koju ne želi reklamirati. U današnjem priopćenju ističe kako nema statutarnih osnova prema kojima bi Previšić bio suspendiran, premda je dekan odgovor za studentske izbore. U slučaju kada bi ga zbog toga suspendirao, rektor bi se našao u nezavidnoj situaciji da mora suspendirati i ostale dekane koji također krše zakon.

Isto tako, današnji Jutarnji list objavio je kako pravnici sa Sveučilišta tvrde kako Previšić ne mora u mirovinu s obzirom na navršenih 70 godina. Uskoro će i sami rektor Boras proslaviti 65. rođendan te će morati od matičnog fakulteta (Filozofskog) zatražiti dozvolu za produžetak rada kako bi se mogao natjecati za drugi rektorski mandat. Putem priopćenja poziva studente da se pripreme na studentske izbore, ali nam ne želi odgovoriti na upit je li ih uopće raspisao. Nadamo se pak kako ćemo dobiti odgovore na današnje upite koji se tiču ugovora o zakupu prostora na Filozofskom koje je potpisao kao dekan Filozofskog. Do tada, priopćenje rektora prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Prioćenje rektora Damira Borasa

Vezano uz događanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras još jednom ističe kako ni rektor, ni Senat u ovom trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića. Mogućnost utjecaja rektora i Senata Sveučilišta na rad sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a time i Filozofskog fakulteta, propisana je Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje Fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Fakultetskog vijeća. Rektor Boras zbog toga apelira na dekana i Vijeće da izvršavaju svoje obveze i unutar Fakulteta nađu rješenje za trenutačni spor.

Rektor Boras proslijedio je resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o radu dekana Filozofskog fakulteta gospodina Previšića i zatražio od Ministarstva da se hitno očituje o valjanosti tog ugovora, budući da je to u izravnoj nadležnosti Ministarstva.

Rektor isto tako poziva studente da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta te da se kao predstavničko tijelo studenata uključe u rad Vijeća Filozofskog fakulteta. Podsjećamo, izvanredni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspisani su jer je Sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskog zbora nije bilo u skladu s propisima.

Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora. Na kraju, apelira na profesore i studente da uredno obavljaju svoje zadaće, a on će oko svih pitanja vezanih uz događanja na Filozofskom fakultetu nastaviti djelovati u okviru svojih statutarnih i zakonskih ovlasti te će poštovati mišljenja i odluke nadležnih tijela.