Pretraga

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj

A- A+

Portal srednja.hr prošli tjedan započeo je veliko istraživanje oko poštivanja zakona o studentskom predstavništvu na svim hrvatskim sveučilištima. Rezultati istraživanja, koje još nije gotovo, ukazuju na poražavajuće podatke. Zasad, osim Filozofskog, još najmanje 10 fakulteta na zagrebačkom Sveučilištu ne poštuje Zakon o studentskom zboru ili Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Pomoćnik ministra Srećko Tomas u večerašnjoj emisiji Otvoreno izjavio je kako MZOS može provoditi upravni nadzor samo na nečiji zahtjev stoga smo mu odmah uputili zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad svim fakultetima u zemlji.

ministar Predrag Šustar foto:Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

U večerašnjoj emisiji Otvoreno od pomoćnika ministra Srećka Tomasa saznali smo kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta može provoditi upravni nadzor samo na nečiji zahtjev. Odmah po završetku emisiju portal srednja.hr mailom je zatražio od ministra Predraga Šustara, pomoćnika Srećka Tomasa i glasnogornice ministarstva Katarine Matasić  provođenje upravnog nadzora nad svim fakultetima u Hrvatskoj. Isti zahtjev bit će im dostavljen sutra ujutro u ministarstvu.

Nažalost, moramo konstatirati kako smo već utvrdili da najmanje 10 fakulteta krši spomenute propise samo na zagrebačkom Sveučilištu. Više o pojedinostima možete pročitati u opširnijem tekstu ovdje, a tablicu s podacima o studentskim predstavnicama na pojedinim fakultetima možete pratiti ovdje.

Izdvojeni članak

House of Cards na Filozofskom: Raspušten Studentski zbor, Previšić opet u igri

Predmet: Zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad svim fakultetima u Hrvatskoj po pitanju poštivanja pravnih akata o studentskom predstavništvu

U emisiji Otvoreno 22. rujna 2016. godine pomoćnik ministra Srećko Tomas komentirajući upravni nadzor nad Studentskim zborom Filozofskog fakulteta rekao je kako se upravni nadzor može provoditi samo na nečiji zahtjev, koji vam ovim putem upućujem.

Na temelju članka 113. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju tražim da se provede upravni nadzor nad svim fakultetima u Hrvatskoj po pitanju poštivanja pravnih akata o studentskom predstavništvu u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakonu o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama te pojedinačnim statutima fakulteta i Sveučilišta.

Portal srednja.hr prošli tjedan započeo je veliko istraživanje oko poštivanja zakona o studentskom predstavništvu na svim hrvatskim sveučilištima. Rezultati istraživanja, koje još nije gotovo, ukazuju na poražavajuće podatke. Zasad, osim Filozofskog, najmanje 10 fakulteta na zagrebačkom Sveučilištu ne poštuje Zakon o studentskom zboru ili Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Na linku su javno dostupni podaci istraživanja koje je i dalje u tijeku, a mogu vam pomoći pri provođenju upravnog nadzora nad svim fakultetima.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TeYqAA1FsskutaHfTfgM2o6iaukvaB0bC7xCrHBj4y0/edit#gid=0


Marko Matijević

glavni urednik portala srednja.hr

Portal srednja.hr MZOS-u podnio zahtjev za upravnim nadzorom svih fakulteta u Hrvatskoj by srednja.hr on Scribd