Pretraga

Rektor studenta tražio da promjeni iskaz o tučnjavi u kojoj je sudjelovao njegov sin: Prijavljen je za ucjenu

A- A+

Rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Ivan Samardžić, sredinom siječnja u uredu je gotovo 45 minuta držao studenta Frana Kevu. Tražio ga je da promijeni prvotni iskaz o tučnjavi u kojoj je sudjelovao njegov sin Josip Samardžić, navodeći kako njegovo prethodno svjedočenje nije bilo istinito. Pritom ga je upozorio i na koji način može utjecati na Kevino daljnje školovanje. Rektora je Kevin otac, među ostalim, prijavio za ucjenu.

Ivan Samardžić

Rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić | foto: UNISB; Unsplash

Student Fran Keva svjedočio je tučnjavi koja se dogodila pred jednim slavonskobrodskim kafićem, a u kojoj su sudjelovali Josip Samardžić i Ivan Vukoja. Josip Samardžić sin je rektora Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivana Samardžića, a kad je rektor ugledao Kevu na potpisivanju ugovora o stipendiranju, pozvao ga je u svoj ured jer bi trebao promijeniti iskaz oko incidenta u kojem je sudjelovao njegov sin, otkriva portal Telegram.hr.

Pokazivao mu snimke kako bi ga uvjerio da mu je prvi iskaz netočan

Riječ je o tučnjavi koja se dogodila prije godinu i pol, a općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu Policijske uprave brodsko-posavske. I to uz tvrdnju da Vukoja Samardžiću nije nanio teške, nego lakše tjelesne ozljede. Kazneno gonjenje preuzeo je privatno rektorov sin. No, Kevino prvo svjedočenje nije mu išlo u prilog.

Kako piše Telegram.hr, rektor je u svom uredu, među ostalim, Kevi pokazivao snimke i pokušao ga uvjeriti da je njegova izjava policiji kontradiktorna onome što se vidi na snimci. Ispitivao ga je i boji li se Vukoje, zašto je rekao da ga ne poznaje kad se na snimci navodno grle. Student je u uredu rektora bio oko 45 minuta, a prema pisanju Telegrama rektor mu je rekao i da je policiji lažno izjavio da je njegov sin nakon udarca kratkotrajno bio ošamućen, jer je ovaj prema snimci na zemlji ležao dulje. Kako prenosi Telegram.hr, rektor je Kevi rekao i da se protiv Vukoje vodi postupak za kazneno djelo silovanja pa ga retorički pitao: ‘Što biste vi uradili da vam netko siluje ženu? Jel’ biste mu piće platili?’ i govorio mu, među ostalim, da će mu Vukoja sutra ‘doći u kuću i dirati ženu’.

Izdvojeni članak
Akademija dramskih umjetnosti

Profesor ADU-a, koji je bio prijavljen za seksualno uznemiravanje, vraća se na posao: Studenti ogorčeni

Rektor: ‘Ja mogu nekome pomoći, a mogu stajati sa strane’

Studenta je upozorio i da nije rekao istinu, ali da je ni ne mora reći njemu nego će to reći na sudu. Upozorava ga i da može biti tužen jer nije govorio istinu, piše Telegram.hr. Pred kraj razgovora rektor je studentu jasno dao do znanja da zna u kakvom je statusu sa studijem. Da je upisao ponavljanje prve godine i uvjetno upisao drugu i da će nagodinu, bude li mu ostao ijedan ispit iz prve godine, postati izvanredni student.

– A koja je vjerojatnost da ćete završiti? Nemojte se iznenaditi. Ja mogu nekome pomoći, a mogu stajati sa strane, prenosi Telegram.hr riječi rektora sa snimke u čijem su posjedu.

Rektor ne negira da je zvao Kevu u svoj ured oko ovog pitanja. Štoviše, potvrdio je da mu je pokazivao snimku jer smatra da je u suprotnosti s onim što je student ranije svjedočio. U odgovoru za Telegram.hr naveo je i da su ga u razgovoru ‘možda ponijele emocije’ jer i on je ‘samo čovjek’, ali tvrdi – nije činio bilo kakav pritisak ili ucjenjivao studenta svojim rektorskim položajem, te navodi da je student mogao izaći kad je poželio.

Otac studenta Frana Keve podnio je PU brodsko-posavskoj i Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv rektora Ivana Samardžića. Tvrdi da je rektor navodio njegova sina na davanje lažnog iskaza, dajući mu do znanja da može utjecati na njegovo školovanje, te ga ucjenjivao, prenosi Telegram.hr.