Pretraga

Profesor ADU-a, koji je bio prijavljen za seksualno uznemiravanje, vraća se na posao: Studenti ogorčeni

A- A+

Profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Ozren Prohić koji je posljednje dvije godine bio suspendiran zbog sumnje na seksualno uznemiravanje, vraća se na posao. Studenti zbog toga negoduju jer, osim prijava koje je dobio za seksualno uznemiravanje, žale se i na njegovu agresivnost i vrijeđanje koje je zabilježeno i na snimci koju su studenti ustupili novinarima emisije Provjereno. Nakon što je odlučeno da će se profesor vratiti na ADU, cijelo Povjerenstvo za spolno i seksualno zlostavljanje dalo je ostavku, a studenti su najavili i prosvjed.

Akademija dramskih umjetnosti

Akademija dramskih umjetnosti | foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Profesor Ozren Prohić koji je dobio dvogodišnju suspenziju s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, vraća se na posao. Kako je rečeno u emisiji Provjereno, suspenziju je dobio zbog prijave za seksualno uznemiravanje, no DORH protiv njega nije dignuo optužnicu.

‘Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra’

Studenti ADU-a su zbog toga iznimno ogorčeni jer, osim što je prijavljen za seksualno uznemiravanje, ovaj ih je profesor, kako kažu, vrijeđao i bio agresivan. Jednu snimku iz 2018. godine na kojoj profesor Prohić urla na studenticu za vrijeme generalne probe predstave, studenti su ustupili emisiji Provjereno.

– Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva metra, čuje se na snimci.

Izdvojeni članak
seksualno uznemiravanje

Još jedan fakultet u Zagrebu uvest će Pravilnik o zaštiti studentica od seksualnog nasilja

Studenti ADU-a najavili prosvjed

Reporterka Provjerenog kontaktirala je profesora Prohića koji joj je rekao kako ne želi ništa komentirati i uputio ju je na dekana ADU-a Davora Švaića. Dekan o tome nije želio razgovarati, a na pismeni upit odgovorio je da nikakve prijave nisu stigle i da ne želi poslušati snimku.

– Kako do sada nikakve primjedbe nisu pristigle u dekanat, smatram nekonstruktivnim i neprimjerenim da se nezadovoljstva pojedinaca u pogledu organizacije rada Akademije iznose u javni prostor mimo instituta koji su na raspolaganju unutar ustanove. Smatram da za tako nešto u ovom trenutku ne postoji osnovan razlog, a osobito ne javni interes, napisao je dekan.

Studentica dokumentarne režije, Karla Jelić, za Provjereno je rekla kako je nakon odluke da se profesor Prohić vrati predavati na Akademiju, cijelo Povjerenstvo za spolno i seksualno zlostavljanje dalo ostavku i to prije manje od mjesec dana. Također, Karla je rekla kako je će studenti 30. listopada organizirati prosvjed protiv te odluke. Prosvjed će se održati u 13 sati ispred glavne zgrade Akademije za dramsku umjetnost na adresi Trg Republike Hrvatske 5.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Franka Perković Gamulin: Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje?

Prijave studentica za seksualno uznemiravanje krenule još 2021. godine

Podsjetimo, prijave za seksualna uznemiravanja profesora krenule su još 2021. godine s inicijativom #nisamtražila gdje su i bivše i tadašnje studentice krenule prijavljivati profesore na fakultetima. U moru prijava, našlo se i trideset njih vezanih uz profesore na Akademiji dramskih umjetnosti. Zbog toga su, još na početku tadašnje akademske godine, suspendirana dvojica profesora.

Također, početkom listopada ove godine smo se javili Akademiji kako bi ih upitali što se, u zadnje dvije godine od pokretanja ove inicijative promijenilo, što je ADU novo napravio po tom pitanju i je li u tom periodu bilo novih prijava. U svom odgovoru su nas samo uputili na stranicu ‘Nismo tražile’ na kojoj bi trebale biti objavljene sve informacije vezane uz teme rodne ravnopravnosti te seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije na Akademiji.

Tu smo stranicu posjetili tijekom prva dva tjedna u listopadu te pod kategorijom ‘Kronologija’ nije bilo novih informacija, a zadnji navedeni događaj datirao je iz rujna 2022. godine. No, sada, kada se ova tema ponovno pojavila u javnosti, podatci na stranici su dodani naknadno te stoji kako je 5. listopada Povjerenstvo za spolno i seksualno zlostavljanje dalo neopozivu ostavku.

– Povjerenstvo za provođenje postupka unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu podnijelo je na Akademijskom vijeću neopozivu ostavku, stoji na stranici ‘Nismo tražile’ u sklopu ADU-a.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: