Pretraga

Riječki studenti postali inspektori arhitektonskih barijera za studente s invaliditetom

A- A+

Riječki studenti ponovno su udružili snage i ovog puta krenuli u akciju kojom žele senzibilizirati javnost o nepristupačnosti obrazovnih ustanova na riječkom Sveučilištu osobama s invaliditetom. U tri mjeseca koliko je trajala volonterska inspekcija po riječkim fakultetima utvrđeno je da riječko Sveučilište ima još puno posla kada je riječ o prilagođavanju obrazovnih ustanova za osobe s invaliditetom.

Studenti u inspekciji, Facebook

‘Do uspjeha bez prepreka – Studenti inspektori arhitektonskih barijera’ ime je projekta koji je nastao na inicijativu studenata s invaliditetom, a uz potporu Društva Ureda za studente s invaliditetom. Klupe s pregradama, neprikladna podizna rampa, nedovršene pješačke staze, nepostojanje liftova i toaleta za osobe s invaliditetom samo su neke od barijera s kojima su se volonteri susretali prilikom obilaska obrazovnih ustanova.

Izdvojeni članak

Ni invaliditet ni ružni komentari Marcelu nisu spriječili da postane vrhunska sportašica

Nijedan fakultet nažalost nije u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom 

 S ciljem da informiraju i senzibiliziraju studentsku populaciju i cijelu akademsku zajednicu riječkog Sveučilišta oko svakodnevnih tehničkih poteškoća s kojima se susreću studenti s invaliditetom, trideset volontera, studenata upisanih na različite
studije na riječkom Sveučilištu, pet volontera bivših studenta Sveučilišta i zainteresiranih građana u pratnji tri studenta s invaliditetom tri su mjeseca obilazili fakultete u Rijeci. U razdoblju od 1. ožujka do 30. svibnja studenti su obišli sve zgrade riječkog Sveučilišta, njih trinaest ne bi li tako proučili sve barijere na fakultetima s kojima se studenti s invaliditetom susreću. 

Voditeljica projekta Marta Berčić u razgovoru nam je rekla kako su ovom ‘studentskom inspekcijom’ željeli potaknuti ljude na razmišljanje o problemu koji u društvu postoji, ali se dovoljno ne radi na tome da se on suzbije.

– Nakon što sam s jednim studentom radila na radu na tu temu, došli smo na ideju da bi to mogli pretvoriti u projekt. Kroz naš projekt uspostavili smo suradnju s Uredom studenata s invaliditetom te smo krenuli u realizaciju našeg istraživanja kojemu je glavni cilj senzibilizirati javnost i javne službe na svakodnevne probleme osoba s invaliditetom kojih je u Rijeci službeno registrirano 58, ali neki nisu registrirani da im je potrebna pomoć stoga ih ima i više od te brojke, istaknula je Berčić. 

Prepreka ima raznih; od na oko bezazlenih sitnica poput prilagođenih rukohvata pa sve do velikih arhitektonskih barijera. Njihovo uklanjanje može se postići isključivo ako se u to uključe sve nadležne službe. 

– Teško je konkretizirati koji je fakultet najbolje prilagođen studentima s invaliditetom, a koji najgore, ali u konačnici možemo reći da nijedna zgrada Sveučilišta nije u potpunosti prilagođena studentima s invaliditetom, priznaje Berčić. 

Tako primjerice na nekim fakultetima studenti s invaliditetom moraju ulaziti kroz stražnji ulaz preko garaže, ne mogu koristiti rampu jer je izuzetno spora ili uopće ne radi, a i nepotrebne pregrade na klupama spriječavaju pravilno smještanje invalidskih kolica. 

– Za osobe s invaliditetom važna je prilagodba života da oni sami bez dodatne pomoći mogu obavljati svakodnevne poslove, a to je u ovom slučaju studiranje. Primjerice staza izgrađena na Građevinskom fakultetu vodi do prvog platoa zgrade, a kasnije staza nestaje. Budući da je rampa jako spora i za vrijeme ružnog vremena ne radi, a podizna platforma nije najbolja za korištenje, studenti s invaliditetom su primorani u zgradu fakulteta ulaze kroz garažu što je opasno zbog neprilagođenog ulaza i lošeg osvjetljenja, istaknula je voditeljica projekta koja je dodala da takvi studenti često upisuju studije na nekim fakultetima isključivo zato što je u tu zgradu najlakše ući.

Foto: Facebook

Izdvojeni članak

Učenici iz Ludbrega smislili invalidska kolica s gusjenicama za stepenice

Novi Kampus – stare navike 

Studenti inspektori su u zgrade fakulteta ulazili uz prethodne najave, a prema kriterijima odabranih od strane studenata s invaliditetom, provjeravali su segmente važne za jednak pristup obrazovanju obzirom na elemente prostorne pristupačnosti za savladavanje visinskih razlika ali i samostalnog življenja.

– Prije nego što smo krenuli obilaziti zgrade fakulteta, svima smo poslali pismo najave međutim, velika većina se oglušila na to pismo pa smo bez njihove pratnje uz pomoć studenata obišli ustanove. Moram napomenuti da je Filozofski fakultet bio iznimno srdačan i spreman na suradnju, istaknula je Berčić. 

Budući da je riječki sveučilišni kampus tek nedavno izgrađen bilo je za očekivati da će fakulteti unutar njega biti najbolje prilagođeni invalidima, neke stvari treba u potpunosti izmijeniti. 

– Iako je na Kampusu osigurana prostorna pristupačnost, ona nije potpuno funkcionalna, pa se traže poboljšanja u korist osoba s invaliditetom, istaknula je Berčić. 

Kao jedan od bolje prilagođenih fakulteta za osobe s invaliditetom na Kampusu je Filozofski i Učiteljski fakultet koje priznaje Berčić, upisuje najviše takvih studenata. Ulaz u zgradu prilagođen je studentima s invaliditetom, u zgradi se nalazi i taktilna traka, ali i lift koji vodi na svih osam katova zgrade. Također, u zgradi u kojoj je smješten Fakultet zdravstvenih studja u zadnijh dvije godine mnogo se toga pozitivno promijenilo oko arhitektonski barijera obzirom na to da se radi o zgradi koja je spomenik kulture. 

– Činjenica je da se na riječkom Sveučilištu mnogo još toga treba renovirati kako bi zgrade fakulteta zadovoljavale sve uvjete studenata s invaliditetom. Svaka sitnica koja se napravi može biti itekako korisna za njih, zaključila je Berčić. 

‘Studenti – inspektori arhitektonskih barijera’ svojom obavljenom inspekcijom tu ne staju. U tijeku je i izložba fotografija koje su nastale tijekom obilaska fakulteta, a svoj im je prostor ustupilo Društvo arhitekata Rijeka s kojima su se tijekom ovog projekta povezali.

Foto: Facebook