Pretraga

S FER-a se pohvalili da su upisali najbolje maturante: ‘Jesen ćemo započeti s novim studijima’

A- A+

Osim što su protekle srijede objavljeni konačni rezultati državne mature, u popodnevnim satima objavljene su i konačne rang-liste upisa na studijske programe. S Fakulteta elektrotehnike i računarstva pohvalili su se kako su im sva mjesta popunjena već u ljetnom roku, da su upisali neke od najboljih maturanata, a podsjetili su i da od jesenski počinju s izvođenjem novih studijskih programa na engleskom jeziku.

foto: FER

– Drage naše brucošice i brucoši, želimo vam sretan početak studiranja na FER-u, uz nadu da ćemo u idućih nekoliko godina ispuniti sva vaša očekivanja te vam biti najbolji mogući poticaj za daljnje usavršavanje te stručni i znanstveni rast, poruka je koja je danas osvanula na naslovnici zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Osam kandidata imalo je izravan upis

Uputili su je svim maturantima koji su ostvarili pravo upisa na tamošnje studije nakon jučerašnje objave konačnih rang-lista upisa na studijske programe. A takvih je 653, što znači da je kvota popunjena već na ljetnom roku. S FER-a su se pohvalili i izvrsnošću maturanata koji su upisali taj faks.

– Od ukupno 653 maturanta, njih osam ostvarilo je pravo na izravan upis na FER, od kojih je jedan kandidat ujedno imao i maksimalnih 1.000 bodova. Od tisuću srednjoškolaca koji su na državnoj maturi iz Fizike postigli najviše bodova, njih čak 483 odabralo je FER kao prvi izbor za upis na fakultet i uspjelo ostvariti pravo na upis, a jednako impresivni rezultati odnose se i za Matematiku. Naime, 403 maturanata s najboljim rezultatima iz ovog predmeta pristupit će online upisima na FER-u. Inače, kao prvi izbor FER je prethodno označilo više od 1.100 maturanata čime se nastavlja višegodišnji trend iznadprosječnog interesa srednjoškolaca za preddiplomske studijske programe Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, poručuju s FER-a.

Dodatno naglašavaju i kako im brucoši i brucošice stižu iz svih krajeva Hrvatske, ali ipak najveći broj dolazi iz zagrebačkih srednjih škola, čak 47 posto. Najviše ih je iz XV. gimnazije, V. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina i Tehničke škole Ruđera Boškovića.

– Također, posebno nas veseli podatak što djevojke čine 25 posto udjela u ukupnom broju studenata nove generacije, ističu s FER-a.

Nakon što su maturanti jučer dobili upisni broj, preostaje im još i upisati se na studij. FER je među fakultetima koji ove godine provode online upise. Oni koji su ostvarili pravo upisa dobit će upute za pristup online upisnoj aplikaciji putem elektroničke pošte, na adresu evidentiranu u sustavu Postani student. Upis trebaju dovršiti, odnosno potvrditi 26. i 27. srpnja 2021.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Pogledajte koje su najčešće i prosječne ocjene na najpopularnijim predmetima mature u 2021.

Od jeseni novi studiji na engleskom

S FER-a su na kraju podsjetili i kako od jeseni kreću s nastavom na novim preddiplomskim i diplomskim studijskim programima na engleskom jeziku.

– Osim stranaca, pravo na upis imaju i maturanti odnosno studenti iz Hrvatske. Ovime FER započinje novu eru internacionalizacije uz tendenciju pozicioniranja Hrvatske na globalnoj karti visokog obrazovanja, kažu s FER-a.

Na novi preddiplomski studij Electrical Engineering and Information Technology upisuje se 30 studenata, a na studij Computing njih 50.

– Iduću akademsku godinu nastavljamo i s provođenjem preddiplomskog sveučilišnog studija Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori koji je smješten u Šibeniku, a na kojem nastavu izvode najbolji profesori FER-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u tome području. Na tom je studiju za rujanski razredbeni rok preostalo 30-ak slobodnih mjesta, poručuju zaključno s FER-a.