Pretraga

S PMF-a otkrili kolika je šteta nastala u potresu: Pokrenuli akciju za prikupljanje novca

A- A+

Potres u Zagrebu, 22. ožujka, napravio je štetu i na svim zgradama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Otkrili su kolika je novčana procjena štete te pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete.

Geografski odsjek PMF-a / Foto: pmf.unizg

Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Šteta od otprilike 20 milijuna kuna

Izdvojeni članak

Medicinski fakultet prikuplja donacije zbog oštećenja u potresu

S PMF-a štetu procjenjuju na okvirno 20 milijuna kuna, a pišu i da ona direktno utječe na njihovu znanstvenu, nastavnu i stručnu djelatnost, koja im ne dopušta izvršavanje društvene uloge. Pokrenuli su i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete od potresa „Za naš PMF”.

Na njihovim stranicama piše da na sedam odsjeka PMF-a svoje visokoškolsko obrazovanje stječe oko 5.000 studenata, a trenutačno stanje predstavlja nesigurne uvjete za rad i zbog toga onemogućava povratak studenata, kao i stručnog, znanstvenog i nastavnog osoblja.

PMF dijelom boravi u starijim zgradama od kojih je nekoliko s kraja 19 stoljeća. Nažalost, u potresu od 22.3. 2020. kao i u naknadnim, manjim, potresima na zgradama na Rooseveltovom trgu 6, Marulićevom trgu 9a, 19 i 20 nastale su značajne štete, a osobito na Rooseveltovom trgu 6 te Marulićevom trgu 19 u čijim zgradama djeluju Biološki i Geografski odsjek PMF-a, poručuje dekanica Aleksandra Čižmešija.

Kažu da im sredstva kojima raspolažu nisu dostatna za povratak studenata u sigurne objekte

Oštećenja su vidljiva i u svim zgradama na kampusu na Horvatovcu, pa i onoj na adresi Horvatovac 95, gdje u sklopu Geofizičkog odsjeka PMF-a djeluje Seizmološka služba Republike Hrvatske. Budući da se u zgradama na svim lokacijama nalazi sofisticirana znanstvena oprema, šteta je znatna.

– S obzirom na financije kojima PMF raspolaže i na razmjere potrebne sanacije, ne samo na zgradama, nego i na opremi, potrebni su nam novi izvori financiranja, a sredstva kojima raspolažemo nisu ni približno dostatna za povratak studenata, znanstvenog i nastavnog osoblja u sigurne objekte, kaže dekanica.