Pretraga

Sada je službeno: Raste minimalna satnica studentima, evo za koliko

A- A+

Nakon što je Vlada na sjednici krajem studenog donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj, za očekivati je bilo i da će se povisiti minimalna studentska satnica. Odluku o novoj ‘minimalcu’ za studente za 2019. danas je donijela ministrica Blaženka Divjak, a iznosit će gotovo dvije kune više nego u 2018. godini.

Foto: Srednja.hr

Sada je i službeno potvrđeno – od 1. siječnja 2019. raste minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova!

Izdvojeni članak

Ministarstvo potvrdilo: Polaznici stručnog osposobljavanja dobivaju povišicu

– Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu za 2019. godinu iznosi 23,44 kune neto, stoji u odluci koju je danas objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a potpisuje ju ministrica Blaženka Divjak.

Inače, od 8. studenog 2018. pa do kraja 2018. minimalna studentska satnica iznosi 21,50 kn. Naime, prema novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova koji je tog datuma stupio na snagu, minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Minimalna bruto plaća u Hrvatskoj od 1. siječnja 2019. godine povišena je na 3.750 kuna, a minimalna neto plaća bit će 3.000 kuna.

Napomenimo za kraj i kako nam je jučer službeno potvrđeno iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava kako rastom minimalne plaće raste i naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad, koja će od siječnja iznositi 3.000 kuna. Više o tome čitajte na poveznici.

[scribd id=395445268 key=key-nzuIJ8pHnQC4Nkz0rhAB mode=scroll]