Pretraga

Šarina zlatna brava: Za gubitak ključa platit ćete astronomsku cijenu

A- A+

Gubitak ključa u Studentskom domu Ante Starčević, poznatome kao Šara, platit ćete 100 eura. Ova cifra je i nas začudila stoga smo istražili kakva je to brava od 100 eura ikoliko naplaćuju drugi studentski domovi.

Foto: pixabay

Gubitak ključeva je iskustvo koje svatko od nas prođe bar jednom, no stanovnicima Studentskog doma ‘Ante Starčević’ ovo iskustvo ostavlja gorak okus u ustima i prazan novčanik. Ovih dana u Facebook grupi spomenutog doma jedna je stanarka pitala članove imaju li iskustva s gubitkom ključa sobe ikoliko se plaća izrada novog.

Izdvojeni članak

[FOTO] Stanari doma na Šari imaju vrlo neobičnog susjeda

U komentarima se razvila rasprava, a jedna od sustanarki je pojasnila kako je nekada cijena nove brave s ključem bila 300 kuna no od ove godine dom koristi usluge drugog bravara tako da nova cijena iznosi 748,50 kn

– Bio sam kod frenda i kod njega u stanu negdje mi je ispao ključ. Tada to nisam znao i bacio sam se u potragu za njim. Nakon dva tjedna neuspješne potrage sam odustao i pitao u grupi Šare koliko košta izrada novog. Ljudi su mi rekli da je 100 eura, što mi je bilo previše pa sam pokušao ga i kopirati. Nijedan bravar to nije htio učiniti jer ‘nemaju taj kalibar ključa’ – mislim tako mi je rečeno. Otišao sam do blagajne i rekla mi je tamo zaposlena teta da je ključ 748,50 kn, ako se dobro sjećam, ali 100 eura uglavnom. Nisam imao druge i išao sam raditi dodatne sate na poslu kako bi si osim plaćanja života i studija u Zagrebu, mogao priuštiti par grama bakra. Vjerujem da je to cijena nove brave jer je puno Erasmusovaca na Šari, a oni dođu ovdje pit’ (i gubiti ključeve valjda) pa da poberu dodatne pare. Sve u svemu, to je to, ispričao nam je Dominik koji je ranije ove godine prošao proceduru stavljanja nove brave. 

Da bi njegova priča bila još tragičnija, Dominik je dva tjedna nakon mijenjanja brave našao stari ključ.

Izdvojeni članak

Novinar i bivši student Agronomije opisao kako se živjelo u domu na Šari ’92.

Naša druga sugovornica Ana ima drugačije iskustvo.

– Izgubila sam ključ, pokušala kopirati drugi i svugdje su mi rekli da je to nemoguće, a jedan je bravar rekao da će me prijaviti policiji ako dođem opet. Onda sam otišla u Upravu doma, dala tih famoznih 750 kn i dobila novi ključ. Nikakvo mijenjanje brave, ništa, samo novi ključ, kazala nam je Ana. 

Raspitali smo se i među stanovnicima drugih domova pa smo tako saznali da će vas gubitak ključa u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ koštati 196 kuna s uključenim mijenjanjem brave, a u Studentskom domu Cvjetno naselje ćete morati izdvojiti 254 kune. I sami smo potražili cijene kodiranih brava za privatne osobe koje se kreću između 150 do 499 kuna. Do zaključka ovog članka nismo uspjeli dobiti odgovor Uprave Studentskog doma na Šari.

Račun za kvaku u Studentskom domu Ante Starčević; fotografija čitatelja