Pretraga

[SC ŠTRAJK] Studenti FFZG-a i FPZG-a izrazili podršku radnicima SC-a

A- A+

Sutra u šest ujutro kreće štrajk Studentskog centra u Zagrebu. Radnici će se pojaviti na svojim radnim mjestima, ali studentima neće pružati usluge izdavanja ugovora. Neće raditi ni menze, a hrana će se posluživati samo studentima invalidima na Cvjetnom naselju. Studenti FFZG-a i FPZG-a izrazili su podršku radnicima SC-a koji nisu uspjeli ostvariti pregovore oko kolektivnih ugovora.

foto: srednja.hr

Studenti zagrebačkog Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti, svoje kolege pozivaju na solidarizaciju s radnicima, a njihovo pismo podrške prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

[SC ŠTRAJK] Sanacijski upravitelj tvrdi da će menze raditi i da je ovo pokušaj spajanja Savske 25 i 66

Pismo podrške radnicima Studentskog centra u Zagrebu

Studentski centar je jedna od najvažnijih institucija o kojima ovisi zadovoljenje materijalnih i drugih potreba studentske populacije, stoga smo izuzetno zabrinuti zbog stanja u kojemu se trenutno nalazi. Opće je poznato da se njime već godinama loše upravlja, o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je SC već drugi put u posljednjih petnaestak godina u procesu sanacije.

Tome su pridonijeli kako političko kadroviranje u upravljačkoj strukturi od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, tako i prelamanje različitih interesa kojima imovina SC-a, kao i atraktivne lokacije kojima on raspolaže, predstavljaju dobru poslovnu priliku. I dok su odgovorni za dugogodišnje stvaranje gubitaka nakon uživanja velikih menadžerskih plaća nagrađeni izdašnim otpremninama, posljedice njihovih postupaka se prelamaju preko leđa radnika koji su najmanje krivi za teško financijsko stanje.

Nova sanacijska uprava upravo je rezanjem prava radnika odlučila namaknuti dio sredstava potrebnih za servisiranje nagomilanih dugova. Gubitkom različitih naknada i smanjenjem vrijednosti boda došlo je do realnog smanjenja radničkih plaća. Uz sve to, opseg posla se povećava, dok se prekovremeni sati ne plaćaju. Kako bi zaustavili daljnje rezanje svojih prava, radnici su odlučili započeti kolektivne pregovore s upravom, no budući da i uprava i ministar Mornar i dalje odbijaju pregovarati, radnici su za idući tjedan najavili štrajk.

Ovim putem želimo izraziti solidarnost i punu podršku radnicima SC-a u njihovoj borbi. Pozivamo upravu SC-a i resornog ministra da što prije odgovore na radničke zahtjeve i na taj način otklone uzroke najavljenog štrajka. Također, pozivamo kolege studente da se solidariziraju s radnicima usprkos problemima koje nam štrajk svima donosi, jer odgovornost za ovakvu situaciju snose isključivo uprava SC-a i Ministarstvo, koji su svojim postupcima prisilili radnike da na ovaj način zaštite svoja prava.

Borba radnika je i naša borba.

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Klub studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu