Pretraga

Senat je trebao sutra glasati o Vlatki Vukelić, ali ipak neće? SDP: ‘Ona javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku’

A- A+

Senat zagrebačkog sveučilišta sutra je trebao odlučivati hoće li potvrditi izbor Vlatke Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija. No, ipak, čini se, neće. Kako smo neslužbeno doznali, na današnjoj sjednici Rektorskog kolegija u širem sastavu ta je točka skinuta s dnevnog reda sutrašnje sjednice Senata. Uoči te sjednice, napomenimo, reagirao je zagrebački SDP koji je apelirao na senatore da izbor ove profesorice ne potvrde jer ona, kažu, ‘redovito iskrivljuje hrvatsku povijest’ i, konkretno, ‘javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata’. Vukelić na to odgovara kazavši da se radi o nesumnjivom pokušaju utjecaja na institucije Sveučilišta i njihovo odlučivanje u vezi njenog izbora na dekansku poziciju. Vukelić kaže da se koriste ‘metode javnog linča’ pa podsjeća zagrebački SDP ‘da je vrijeme odlučivanja o kadrovskoj politici na osnovi kriterija tzv. moralno-političke podobnosti i naloga partijskih komiteta, davno iza nas’.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Foto: Youtube screenshot; Osjecka TV | srednja.hr

Hoće li Vlatka Vukelić postati dekanica Fakulteta hrvatskih studija trebali smo doznati sutra. Senatori zagrebačkog sveučilišta, ljudi koji upravljaju tom institucijom, na svojoj su sjednici u utorak, 18. travnja, trebali glasati o potvrdi njenoga izbora za čelno mjesto faksa. No, izgleda da to ipak neće biti slučaj. Kako smo neslužbeno doznali, na današnjoj sjednici Rektorskog kolegija u širem sastavu točka o potvrdi izbora profesorice Vukelić skinuta je s dnevnog reda Senata.

Vukelić su na faksu kolege izabrali još u prosincu 2022. godine, no, točka o potvrdi njenoga izbora još se nije našla na dnevnom redu Senata. Na vijest da bi se sutra o tome moglo odlučivati reagirali su iz zagrebačkog SDP-a. Apelirali su na zagrebačke senatore da ne potvrde izbor Vukelić za dekanicu jer ona, kažu iz SDP-a, ‘javno negira postojanje dječjeg ustaškog logora u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata’. Osim toga, dodaju, ‘negira djelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda’ te je, dodaju, ‘u više navrata svojim javnim istupima iskrivila povijesne činjenice vezano za židovske žrtve u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata’. Na to su, napominju iz oporbene stranke, već reagirale židovske i antifašističke udruge, kao i istaknuti intelektualci.

‘Ona redovito iskrivljuje hrvatsku povijest’

U priopćenju koje su uputili medijima iz SDP-a oštro kritiziraju habitus potencijalne dekanice Fakulteta hrvatskih studija pa se tako osvrću i na znanstvenu utemeljenost njenih stavova. Skreću pozornost i na spornu fotografiju koju je objavila povodom Dana državnosti 2022. godine.

– Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u znanstvenim činjenicama. Ona redovito iskrivljuje noviju hrvatsku povijest, premda za to područje nije stručnjakinja. Vlatka Vukelić u 2022. godini čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama fotografirajući se ispod ustaške zastave te time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske, istaknuli su iz SDP-a.

Moderna Hrvatska država zasnovana je, podcrtavaju iz SDP-a, na tekovinama antifašizma koji je utkan i u temelje Ustava.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

– Zabrinjavajuća je činjenica da osoba ovakvih stavova uopće predaje povijest studentima Fakulteta hrvatskih studija, a alarmantno je da je ona još i kandidatkinja za funkciju dekanice. Čelništvo i Senat javnog sveučilišta moraju zauzeti jasan stav da na Sveučilištu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obnašati ijednu čelnu funkciju. Stoga, SDP Grada Zagreba apelira da se odbije izbor Vlatke Vukelić za dekanicu te se dodatno sveukupno preispita njezino nastavno djelovanje kao profesorice, na Etičkom i Statutarnom odboru Sveučilišta u Zagrebu, stoji u njihovoj reakciji.

Vlatka Vukelić, inače, na Fakultetu hrvatskih studija drži, među ostalim i kolegij Povijest Nezavisne države Hrvatske.

– Smatramo da bi kompetentno sveučilišno povjerenstvo trebalo hitno preispitati silab kolegija i praktično izvođenje nastave. U modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mjesta na sveučilištima koja obrazuju mlade generacije, zaključuju iz zagrebačkog SDP-a.

Vukelić reagirala na SDP

Vlatka Vukelić reagirala je na priopćenje zagrebačkog SDP-a. Kako prenosi portal Teleskop, ona tvrdi da je taj dopis stranke nesumnjiv pokušaj utjecaja na institucije Sveučilišta i njihovo odlučivanje o izboru nje kao dekanice Fakulteta hrvatskih studija. Čine to, kaže, nametanjem kriterija ‘političko-ideološke podobnosti’ što je ‘protupravno i civilizacijski neprihvatljivo na nekoliko razina’.

U prvom redu, kaže da je to protiv Ustavom zajamčene sveučilišne autonomije jer se radi o političko-medijskom pritisku na tijek i ishod postupka pred Senatom zagrebačkog sveučilišta. Tu, prenosi Teleskop, Vukelić kaže da se radi o metodi ‘javnog linča’.

– Napad na mene kao izabranu dekanicu koji se u svojoj biti iscrpljuje u optužbama za politički krimen zbog političko-ideološki motiviranog nezadovoljstva sadržajem i rezultatima mojega historiografskog znanstvenog rada grubo povrjeđuje ustavno zajamčenu slobodu znanstvenoga stvaralaštva propisanu člankom 69. Ustava, istaknula je Vukelić, prenosi Teleskop.

Na koncu se osvrnula na potpisnika pisma, Branka Kolarića, privremenog predsjednika zagrebačkog SDP-a i njegovu stranku.

– Potpisnika priopćenja, kao i stranačko-političke strukture koje time reprezentira, treba podsjetiti da je vrijeme odlučivanja o kadrovskoj politici na osnovi kriterija tzv. moralno-političke podobnosti i naloga partijskih komiteta, davno iza nas. ‘Odbacivanje komunističkog sustava“ kao vrijednosna odrednica izrijekom ugrađena u Izvorišne osnove hrvatskoga Ustava nužno znači i odbacivanje kriterija kadroviranja iz toga sustava koje bi, prema nakanama iz priopćenja gospodina Kolarića, očito opet trebalo aktualizirati i vratiti u ‘korisnu upotrebu’, stoji u dopisu profesorice Vukelić koje prenosi Teleskop.