Pretraga

Šest načina za pobjeđivanje inspiracijske krize

A- A+

Pismena blokada je mentalni ekvivalent tome da vam netko ulije cement u uho, ispunjavajući vam mozak. Ubrzo nakon ne možete napisati niti riječ, a bilo da se radi o vašem hobiju, zadaći ili nečemu bitnom kao što je diplomski rad, inspiracijska kriza je nešto s čime se teško nositi. Ipak, okovi oko vašeg mozga daju se slomiti, a donosimo i kako.

Sjeli ste za stol kako biste počeli raditi na eseju, diplomskom radu ili nečem sličnom, no ne možete nikako početi. Razmišljate, ali ništa vam baš ne pada na pamet i očito je da ste zapali u inspiracijsku krizu. Takvo stanje je generalno loše, pogotovo ako postoji rok do kojeg nešto trebate napraviti. Hack College donosi šest načina za prevladavanje ove blokade.

Izdvojeni članak

Pisanje eseja: Kako biti među najboljima

Prestanite pisati

Ukoliko pokušavate pisati, a iz glave vam ne izlazi ništa s čime biste mogli dalje raditi, jednostanvo prestanite. Mozak vam je možda umoran, od pisanja, smišljanja ideja ili promišljanja o tome je li ono što ste dosad napisali vrijedno ičega. Kako god bilo, bitno je da prestanete pisati. Pustite mozak da se malo odmori. Nekima treba nekoliko sati, dok nekima treba i duže od toga. Kako god bilo, jednostavno si dajte malo vremena i poslije će ići lakše.

Odmorite se

Budite sigurni da ste si osigurali dovoljno sna, a ako niste, slobodno malo odspavajte. Iako je rok možda već sutra, ovo je ključno jer samo malo sna je dovoljno da vam mozak dobije nekoliko ideja za koje je prije bio jednostavno preumoran.

Radite nešto zabavno

Ako volite igrati videoigre, slobodno zaigrajte koju. Isto vrijedi i za druge aktivnosti, poput sporta, šopinga, kave s prijateljima ili bilo čega drugoga što vas zabavlja. Uživajte u tome što radite, a malo odmaka od obaveza dozvolit će vašem mozgu da se ‘resetira’, a vašoj kreativnosti da konačno dođe do izražaja.

Izdvojeni članak

Bivši maturant savjetuje: Kako najbolje napisati esej iz hrvatskog

Ne odugvlačite

Koliko god teško to bilo, ne ostavljajte posao za zadnju noć prije roka. Najlakši način da vas uhvati inspiracijska blokada jest da sve ostavite za zadnji čas i sami sebi stvorite pritisak jer znate da jednostavno morate napraviti ono što vam je zadano. Na ovaj način nećete imati vremena za sve gore navedene stvari koje pomažu kod blokade.

Pišite-ali ne o temi o kojoj morate

Kada se vratite za računalo, pišite o tome kako se osjećate, o tome što biste sada željeli raditi, o tome kako vas živcira to što ne možete napisati niti slova onoga što trebate. Na taj način zagrijavate mozak za zadaće koje slijede i koje trebate završiti.

Ne osjećajte se loše

Normalno je da se osjećate loše zbog toga što vam ne ide kako bi trebalo. Lako je osjećati se neuspješnim zbog toga što ne možete natipkati dosadni esej nakon dosadnog eseja. No shvaćanje toga i shvaćanje kako mozak nije računalo i ima vlastite kapacitete koji se mogu prepuniti, pomaže da se lakše nosite s inspiracijskom krizom. Zato sjednite, uzmite si vremena, napravite zadatak kako treba i ne otežavajte si negativnim mislima. Uspjeh neće izostati.