Pretraga

Sindikat napao Vladu da je lažirala potpis na dvama sporazumima: ‘Skandalozno i nedopustivo’

A- A+

Potkraj veljače dvama školskim sindikatima i Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja vladajući su ponudili potpisivanje dvaju sporazuma kojima se zaposlenicima ukidaju određeni dodaci. Iz Sindikata znanosti, kažu, odbili su ih potpisati, ali u Narodnim novinama objavljeni su sporazumi u kojima je taj sindikat naveden kao potpisnik. Traže službeni ispravak, kao i javnu ispriku na stranicama Vlade i Ministarstva obrazovanja.

Matija Kroflin. Foto: Ivor Kruljac/Srednja.hr

U Narodnim novinama 6. ožujka objavljena su dva sporazuma – onaj o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju te o izmjenama i dopunama Sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti.

Na sporazumima potpis čelnika sindikata koji ih nikada nije potpisao

Kako je priopćio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) potpisivanje tih sporazuma Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. veljače ponudilo Sindikatu hrvatskih učitelja, Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama i Sindikatu znanosti.

Njima se zapravo ukidaju prosvjetni dodatak od 13,72 posto i dodatak za nenastavno osoblje od 6,11 posto izboren štrajkom iz 2019. Sindikat znanosti odbio ih je potpisati jer su smatrali da takvo što ne bi bilo interesu zaposlenika, niti su Vladi od bitnog značaja.

Navode da je s odlukom Sindikata jasno bio upoznat i sam ministar Fuchs kojem je osobno obrazložen stav Sindikata o nepotpisivanju. No, usprkos navedenom, Sindikat je prije nekoliko dana uvidio da su 6. ožujka u Narodnim novinama objavljeni  spomenuti sporazumi u kojima se kao potpisnik navodi i Sindikat znanosti, odnosno predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Predrag Marković.

Kroflin: ‘Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva’

– Ovakva vrsta falsificiranja volje Sindikata skandalozna je i nedopustiva u demokratskoj zemlji, članici EU-a. Ako se ovako nešto događa netom pred izbore, postavlja se pitanje što nas s predstavnicima ove Vlade čeka u idućem mandatu, ako ga osvoje. Od Vlade RH zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku pokaže da je riječ o nesposobnosti i velikoj pogrešci ove administracije na način da objavi službeni ispravak navedenih sporazuma te da se na stranicama Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja javno objavi isprika Sindikatu, stoji u priopćenju NSZVO-a koje potpisuje glavni tajnik Matija Kroflin.

Zaključuje – ako do toga ne dođe ili u sindikatu zaključe da je riječ o svjesnoj manipulaciji, upozori će sve nadležne institucije, domaće i strane, ‘na ovakav potpuno neprihvatljiv postupak’.

– Poduzet ćemo sve dostupne pravne korake te o svemu učinjenom obavijestiti medije i građane ove zemlje, navode iz NSZVO-a.