Pretraga

Sindikat osnovao svoj Senat, kažu da je počeo s radom: Među članovima i neka zvučna imena

A- A+

Senat. Naziv je to novog savjetodavnog tijela Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koje je počelo s radom. Među članovima nalazimo neka dosta zvučna imena, a zadaća će senatora biti pregledati zakone i baviti se relevantnim novostima koje imaju utjecaj na znanost i visoko obrazovanje. U prvom redu, to će biti komentar na novi zakonski nacrt ministra Radovana Fuchsa.

senat sindikata

Foto: Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Nezavisni sindikat u znanosti i visokom obrazovanju, stožerna sindikalna organizacija, u akademskim krugovima prepoznata po konstantnim sukobima s upravom zagrebačkog sveučilišta i rektorom Damirom Borasom, osnovala je novo savjetodavno tijelo; zovu ga – Senat.

Bivši rektori i prominentni profesori

Senat Sindikata savjetodavno je tijelo sastavljeno od bivših čelnika, te bivših i sadašnjih, aktivnih i umirovljenih sindikalista. Održana je konstituirajuća sjednica, a za predsjednika tog savjetodavnog tijela izabran je Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i umirovljeni generalni direktor Interuniverzitetskog centra Dubrovnik. Pisk je, za one koji ne znaju, počasni predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Za njegovog zamjenika izabran je Zvonimir Šikić, umirovljeni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, također počasni predsjednik Sindikata. Ostali članovi Senata su Neven Budak, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Boris Cota, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Pavel Gregorić, znanstveni savjetnik s Instituta za filozofiju, Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, Pero Lučin profesor Medicinskog fakultet u Rijeci i bivši rektor riječkog sveučilišta, Darko Orešković, umirovljeni znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, Zdravko Petak, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Sonja Radas, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju s Ekonomskog instituta.

Senat će predlagati zakone?

Čime će se točno baviti novoosnovano savjetodavno tijelo Sindikata? Kako navode sindikalisti, Senat će se baviti ‘prosudbom i predlaganjem zakona i drugih propisa’, ali i ‘analizom i komentarima relevantnih društvenih zbivanja’ koji, bilo posredno ili neposredno, imaju utjecaj na znanost i visoko obrazovanje, odnosno društvo u cjelini.

Senatori iz Nezavisnog  sindikata organizirat će i javne tribine, znanstvene i stručne rasprave. Unutar Sindikata, Senat će, kažu sindikalisti, brinuti i o poštivanju temeljnih vrijednosti i načela Sindikata znanosti. Na prvoj sjednici razgovaralo se o temama kojima će se Sindikat baviti u narednom razdoblju. Među ostalim, Senat će razmotriti i prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa.