Pretraga

Sindikat znanosti pisao premijeru Plenkoviću, traže hitne pregovore za povećanje osnovice

A- A+

Neprihvatljivo je i štetno stvarati nejednakost među javnim službenicima zbog čega odmah treba održati pregovore sa svim sindikatima javnih službi za povećanje osnovice. Zahtjev je to, u kratkim crtama, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji su čelnici izrazili u otvorenom pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću.

Matija Kroflin

Matija Kroflin | foto: Unsplash/screenshot: N1 televizija

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, najveća sindikalna organizacija u tom resoru, uputio je otvoreno pismo Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

‘Neprihvatljiv i štetan potez’

U pismu se kritički osvrću na posljednji potez Vlade, odnosno pokušaj stvaranja zasebne kategorije zaposlenika unutar javnih službi koja bi imala različitu osnovicu od ostalih zaposlenika. To se odnosi, za one koji ne znaju, na liječnike. Takav potez države sindikalisti smatraju neprihvatljivim i štetnim. Jednako im je neprihvatljiva, podcrtavaju, i ideja da jedna kategorija zaposlenika ima dodatak za deficitarnost, iako postoje i druga deficitarna radna mjesta koja su također od krucijalne važnosti.

– Šokirani smo da su takva rješenja pretvorena u nacrt Zakona o radnopravnom statusu liječnika koji je službeno izašao iz Ministarstva zdravstva. Time je to postala politika Vlade, a njena konzekvenca je rušenje sustava kolektivnog pregovaranja koji je ova zemlja, uz sve njegove slabosti, ipak gradila i izgradila posljednjih 30 godina. To je suprotno proklamiranim ciljevima Vlade, posvećenosti razvoju kolektivnog pregovaranja, stabiliziranju položaja sindikata, jačanju društvene kohezije i smanjivanju nejednakosti te je u konačnici suprotno i načelima Izjave iz Porta koju ste usvojili zajedno s drugim europskim čelnicima, stoji u pismu Nezavisnog sindikata u čijem potpisu stoje predsjednik Velikog vijeća Predrag Marković i glavni sindikalni tajnik Matija Kroflin.

Osvrnuli su se i na obraćanje prema premijeru koje su imali prije mjesec dana, zajedno s ostalim sindikalistima, kada su ga upozorili na negativne posljedice zakona koji bi stvorio privilegirane među javnim službenicima.

– Upozorili smo Vas još prije mjesec dana, zajedno s drugim sindikatima Matice, na moguće štetne posljedice takvog nacrta zakona. Nažalost, niste poduzeli ništa da prevenirate te posljedice. Možemo to razumjeti, nosite ogromne terete posla koji obavljate, ali ne možemo razumjeti da ni ministar rada nije reagirao. Jedna od njegovih osnovnih zadaća mora biti očuvanje i unaprjeđenje kolektivnog pregovaranja te briga o temeljnim principima i međunarodnim standardima u segmentima djelovanja Vlade za koje je zadužen. U nekim drugim europskim zemljama ili bi ostavku podnio ministar zdravstva ili ministar rada. Kod nas se sustav raspada i ne događa se ništa, naglasili su sindikalisti.

Izdvojeni članak
sveučilište u zgrebu, zgrada rektorata

Sindikat o novom zakonu: ‘Autonomija je sloboda pojedinca, a ne samovolja sveučilišnih klika’

‘Apeliramo da hitno otvorite pregovore’

Potpuno očekivano, tim je potezom Vlada otvorila, kažu iz Nezavisnog sindikata znanost i visokog obrazovanja, Pandorinu kutiju. Sada slične, pritom, kažu, opravdane zahtjeve imaju medicinske sestre kao i drugi zaposlenici u zdravstvu. Nedavno su, napominju, zahtjev za povećanjem plaća unutar svojih granskih ugovora iznijela i tri prosvjetna sindikata.

– Sada i suci provode nezakoniti štrajk. Neadekvatna politika plaća dovela je i do anomalija u plaćama dužnosnika. Državni tajnik u Ministarstvu ima manju plaću od ravnatelja uprava, i to upravo zbog različitih osnovica. To je štetno jer građani ove zemlje zaslužuju da im državne dužnosti obavljaju najbolji ljudi, vele sindikalisti u otvorenom pismu premijeru.

U drugoj polovini pisma Marković i Kroflin ispred Nezavisnog sindikata podcrtavaju kako bi Vlada, sukladno svojim zadaćama i međunarodnim dogovorima, trebala raditi na smanjivanju nejednakosti, a ne na njihovom produbljivanju.

– Apeliramo na Vas da hitno otvorite pregovore sa svim sindikatima javnih službi o rastu osnovice, a postojeće nejednakosti unutar i između pojedinih sustava nužno je i jedino ispravno rješavati ozbiljnim radom na Zakonu o plaćama, odlučno tvrde sindikalisti.

Cijelo pismo koje su sindikalisti poslali predsjedniku Vlade pročitajte u dokumentu ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu.