Pretraga

Sokolidarnost: Studenti FFZG-a pomažu zaštitarima koji ih uhode po faksu

A- A+

Od kada je Senat Sveučilišta raspustio Studentski zbor nepravilnosti pr izborima koji su se dogodili prije 538 dana, po Filozofskom fakultetu patroliraju zaštitari tvrtke Sokol Marić. Uz pojačane mjere sigurnosti na fakultetu za koje dekan Vlatko Previšić nije ponudio objašnjenje, studentima više nije ni otvorena prostorija gdje su se inače okupljali. Iako ih zaštitari po opisu posla uhode po fakultetu što izaziva nelagodu, studenti su odlučili promijeniti pristup te će zaštitarima ponuditi čokoladu, gablec i pristupnicu u Sindikat. Ovakav potez će na KBF-u zasigurno biti protumačen kao kršćanski, a kod rektora Borasa kao konačni povratak biblijskih vrijednosti na Sveučilište pošto su studenti u praksi odlučili primijeniti poruku ‘Tko tebe kamenom, ti njega kruhom’.

Izdvojeni članak

House of Cards na Filozofskom: Raspušten Studentski zbor, Previšić opet u igri

Senat Sveučilišta jednoglasno je donio odluku o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog i raspisivanju novih izbora, a sve na temelju mišljenja pomoćnika ministra Srećka Tomasa koji je ustvrdio nepravilnosti. Ministarstvo znanosti, obrazovana i sporta još nam nije odgovorilo na upit stoji li iza ove odluke njihova pravna služba i ministar Predrag Šustar osobno.

Ovakav potez se tumači kroz odnose Previšića s Fakultetskim vijećem koje je pokrenulo postupak njegova razrješenja, a on je odgovorio s pokretanjem kaznenog postupka protiv dvije profesorice, kao i pravnim napadom 538 dana nakon završetka izbora. Ono što je važno znati jest da je sami dekan odgovoran za provođenje izbora te, ako je Studentski zbor bio u prekršaju, onda je to bio posljednjih godinu i pol od kada stoluje isti dekan.

Studenti zaštitarima nose čokoladu, gablec i pristupnicu u Sindikat

Iako je takav potez donekle razumljiv u kontekstu spašavanja vlastite pozicije, nije još razjašnjeno što zaštitari rade na Filozofskom fakultetu, od koga štite dekana te tko ih plaća. Studenti i profesori su zgroženi trenutačnim postupanjem što će artikulirati na 210. Plenumu Filozofskog fakulteta u srijedu koji počinje u 20 sati. Nije poznato hoće li za Plenum biti pojačane mjere sigurnosti niti hoće li biti uspješno održan, no ako dođe do zabrane, to bi bio presedan za Filozofski koji se nije dogodio ni u vremenu blokade fakulteta.

Studenti su se isto tako odlučili direktno obratiti zaštitarima, koji ih prate po hodnicima fakulteta. Zaključili su kako nisu oni krivi za novonastalu situaciju te da trebaju promijeniti odnos prema njemu. Tako će im u ponedjeljak u 11 sati dostaviti čokoladu, gablec i pristupnicu u Sindikat zaposlenih u zaštitarskoj zajednici jer smatraju kako je riječ o struci koja je izrazito nisko plaćena, bez prava na odmor tijekom radnog vremena, a iz niskih primanja moraju sami kupovati cipele, a derati ih za druge.

Izdvojeni članak

Dekan Filozofskog Previšić obratio se studentima: Nemate pravo tražiti moju smjenu

Studenti su oduvijek bili uz radnike

Studenti su oduvijek bili uz radnike i pomagali im u borbi za njihova prava.  Budući da je svima jasno da su zaštitari najmanji krivci za novonastalu situaciju na Fakultetu, studenti su se odlučili upoznati s njima kako bi im pokazali da su svjesni njihove teške situacije i pozvati ih da se učlane u sindikat jer tvrde kako se jedino organiziranom borbom za prava može nešto postići.

– 95 posto zaštitara danas radi za minimalac od 2600 kn, pa su primorani raditi prekovremene sate, odnosno 12 sati dnevno kako bi zaradili 3500 kuna. Prekovremeni mjesečno iznose oko 100 sati. U radno vrijeme valja ubrojati još pola sata budući da moraju doći 15 minuta ranije kako bi izvršili predaju smjene, a i odlaze 15 minuta kasnije. Također, računajte i na putovanje pri čemu putni troškovi nisu plaćeni, kao ni regres, božićnice, bolovanja i ostali dodaci. Neke manje tvrtke daju za blagdane bon od 200 kuna, ali većina ništa. Radni uvjeti su očajni. Zaštitarske firme u principu iznajmljuju svoje radnike naručiteljima usluga, i tu prestaje briga firme prema vlastitim radnicima. Oni su prepušteni na milost i nemilost onima kod kojih rade. Sigurnost je također očajna – radnici u bankama nose pancirke kojima je istekao rok trajanja, a njihovo radno mjesto nije ni adekvatno postavljeno. Danas zaštitar nove cipele mora kupovati od svoje plaće, a dere ih za nekog drugog, a ne za sebe. Također, onemogućeno im je aplicirati na svoje zakonsko pravo od pola sata odmora na osam sati rada. U praksi, radi se po 12 sati bez prava na odmor i gablec – često nemaju ni gdje jesti. Radnici na portama znaju raditi na starim i polomljenim stolcima. Zaštitari se jednostavno nemaju kome obratiti za pomoć, prenose svoju poruku studenti na Facebook eventu događaja naziva Sokolidarnost.

Sokolidarnost: Studenti FFZG-a pomažu zaštitarima koji ih uhode po faksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap