Pretraga

Boras i Sveučilište tužili su bivšu ministricu Divjak, oslobođena je optužbi: ‘Završilo je na njihovu sramotu’

A- A+

Bivšu ministricu Blaženku Divjak sud je oslobodio optužbi za klevetu u tužbi koju je protiv nje podnio bivši rektor Damir Boras osobno te Sveučilište u Zagrebu. Boras i Sveučilište imaju pravo žalbe na presudu. Trošak postupka prema presudi bi trebali platiti Boras i Sveučilište, čija je Divjak danas zaposlenica.

Foto: srednja.hr/screenshot RTL, montaža srednja.hr

Damir Boras više nije rektor, no sudski postupci koje je pokrenuo dok je bio na toj funkciji još uvijek nisu okončani. Među tuženima je za klevetu i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a nije ju tužio samo Boras osobno već i Sveučilište u Zagrebu.

Divjak: ‘Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu’

Naime, Divjak je prije par godina na N1 televiziji izjavila kako su ‘tijekom koronakrize pojedini rektori i dekani ilegalno su ili povećali plaće ili zaposlili dvadesetak ljudi na račun poreznih obveznika’.  Sada je Divjak objavila na Facebooku kako ju je sud oslobodio optužbe.

– Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu! Nakon tri godine suda oslobođena sam optužbe za klevetu u kojem su me dva tužitelja Boras osobno i Sveučilište u Zagrebu kao institucija tužili jer sam na N1 televiziji rekla da su neki rektori (Boras izričito spomenut) i dekani nezakonito zapošljavali. Sud je utvrdio da činjenica koje sam iznijela nikako ne može biti neistinita jer je utvrđeno upravo suprotno. Naime, rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem je jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020, napisala je Divjak na svom Facebooku.

Izdvojeni članak
damir boras, bivši rektor sveučilišta u zagrebu

Bivši rektor ima 70, u penziji hoda po sudovima i tuži novinarku: Bio sam na jednom ročištu

Ni novi rektor nije odustao od tužbe

Posebno sramotnim ocjenjuje činjenicu da je i novi rektor Stjepan Lakušić nastavio s ovim procesom. Kaže, više mu je pita pisala da izvuče Sveučilište iz te sramote, no on je nastavio s parničenjem.

– Zašto!? Je li to neki dogovor s Borasom koji ga je podržao u izboru? Ili se radi o poruci svima da ako mu se suprotstavljaju, završit će na sudu?
Sud također navodi da svaki građanin, a nadasve ministar, ima pravo, pa čak i dužnost, izraziti sumnju i upozoriti na nepridržavanje propisa, posebno kada je trošenje proračunskih sredstava, na štetu poreznih obveznika, u pitanju. Dakle, obaveza nam je javno govoriti kada vidimo da se nepošteno radi, piše Divjak.

Ona je, dodaje, zbog toga prošla kroz tri godine muke, ali i dalje nije sve zaključeno – Boras i Sveučilište imaju pravo žalbe na presudu kaznenog suda. Uz to, paralelno se protiv nje vodi postupak pred građanskim sudom, gdje traže nadoknadu štete za nanesene ‘duševne boli’ zbog tobožnje klevete.

– Baš zanima jesu li se opametili ili će dalje rektor nemilice trošiti javna sredstva na odvjetnike i prljavi rat protiv neistomišljenika. Naravno i troškove ovog postupaka trebaju platiti Boras i moje Sveučilište u Zagrebu. Bratski ili pola-pola? Članovi Senata imate li vi kakvo pitanje za rektora?, zaključuje svoju objavu Divjak.

O rasipnosti bivše uprave Sveučilišta u Zagrebu, a kada su u pitanju sudski troškovi, pisali smo prije par godina. U 2019. godini od prvotno planiranih 200.000,00 kn za odvjetničke usluge, Sveučilište naposljetku došlo do troška od vrtoglavih 667.881,18 kn. Najviše novca otišlo je odvjetničkom društvu Mihočević & Bajs. Više o tome možete čitati ovdje.