Pretraga

Što je s iksicom, zdravstvenim i studentskim poslom kad diplomirate? Ovo su odgovori na ključna pitanja

A- A+

Završetkom studija student gubi svoj studentski status, ali važno je napomenuti da to ne znači automatski gubitak svih studentskih prava. No oko reguliranja pojedinih prava neke korake treba poduzeti unaprijed, a trebate znati i koje su vam opcije dostupne kako bi se izbjegao nepotreban stres i propuštanje rokova za prijave. U ovom vodiču ćemo pružiti ključne informacije za nedavno diplomirane studente.

Kao svježe diplomirani studenti, suočavate se s nepreglednom džunglom izazova, neizvjesnosti i zbrke u traženju vašeg mjesta u profesionalnom svijetu. Upravo zato je važno znati u kojim situacijama gubite studentska prava, kao i kako neka od tih prava ipak možete ostvariti na druge načine. No, ne brinite, ovaj vodič će vam poslužiti kao svojevrstan kompas kroz tu divljinu.

Pravo na studentski ugovor

Nakon što studenti diplomiraju ili završe preddiplomski studij bez nastavljanja školovanja, imaju pravo na rad preko studentskog ugovora. U pravilu, postupak izgleda ovako – ako student diplomira prije rujna, ostvaruje prava do kraja tekuće akademske godine. Međutim, ako student diplomira u rujnu, ostvaruje prava do isteka tri mjeseca od datuma diplomiranja.

Za ostvarivanje prava ne smijete imati zasnovan radni odnos niti obavljati samostalnu djelatnost obrta, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva, stoji na službenoj stranici SC-a u Zagrebu. U slučaju SC-a Zagreb nezaposlene osobe koje su završile studij, a bile su učlanjene u student servis, trebaju priložiti presliku diplome ili izvornu potvrdu o diplomiranju.

Drugim riječima, ako studij završavate na kraju akademske godine potrebno je s diplomom ili potvrdom o istoj otići u Studentski centar Zagreb kako biste produžili studentska prava još tri mjeseca i ostvarili mogućnost rada preko studentskog ugovora, a ako ste diplomirali ranije, prava vam vrijede do kraja akademske godine. Ako ste učlanjeni u neki drugi student servis, svakako bi na stranicama tog servisa trebalo detaljno biti istaknuto koje korake trebate poduzeti.

Izdvojeni članak
zdravstvena

Pravobraniteljica traži ocjenu ustavnosti dijela zakona o zdravstvenom koji se odnosi i na neke studente

Pravo na prehranu i studentski dom

Pravo na subvencioniranu prehranu i studentski dom gubi se odmah sa završetkom studija i to, za mnoge vrlo bolnim vraćanjem studentske iksice. U pravilnicima o domskom smještaju i prehrani stoji da ova prava ostvaruju samo redovni studenti, dakle prava prestaju onog trenutka kada ste diplomirali i samim time izgubili status redovnog studenta.

Pravo na zdravstveno osiguranje

Promjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, redoviti učenici i studenti od sada imaju rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje od 30 dana nakon isteka školske ili akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje. Taj je rok, do promjene zakona, iznosio 90 dana, međutim skraćen je. Pravo na zdravstveno osiguranje ostvarit ćete po osnovi osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj, koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovnog studenta.

Ako ga ne prijavite u navedenom roku, usluge osnovne zdravstvene zaštite morat ćete plaćati dok se ne zaposlite. Od dokumentacije je za prijavu prava potrebna prijava T-2, dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica) i potvrda o gubitku statusa učenika, odnosno redovnog studenta. Prijava T-2 može se isprintati sa službene stranice HZZO-a u izborniku tiskanice.

Izdvojeni članak

Imate li pravo na rad preko student servisa? To možete provjeriti kroz par klikova

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) preporučuje se ako u kraćem vremenu nakon diplome ne možete pronaći posao, kako biste iskoristili sve pogodnosti koje se nude. Pogodnosti uz informacije o radnim mjestima uključuju i razne radionice, pravne savjete i pomoć u procjeni vlastitih mogućnosti. Prijava nije obavezna i najbolje se prijaviti kada se odlučite na aktivno traženje posla jer dobivate osobnog savjetnika kojem se morate redovno javljati. Međutim, prava se gube ako tri puta odbijete ponuđeni posao.

Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba potrebno je priložiti skeniranu ili fizičku fotografiju identifikacijskog dokumenta, odnosno važeće osobne iskaznice izdane u RH, potvrdu o boravištu, ako se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici te ispunjenu prijavnicu.  Sve informacije o prijavama i pogodnostima moguće je pronaći na službenim stranicama HZZ-a. Svi dokumenti šalju se na pripadajuću e-mail adresu ureda ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta, a koje su izlistane na ovoj poveznici.

Provjerite online imate li pravo na studentski ugovor

Jeste li znali da većinu ovih informacija možete doznati i online putem? Prijavom na uslugu Sveučilišnog računskog centra (srce), putem svog AAI@EduHr elektroničkog identiteta, možete provjeriti koja sve prava ostvarujete, kao i status subvencije, a moguća je i provjera izdanih računa te, vam se, među ostalim nudi provjera prava na rad.

Važno je da morate imati status redovitog ili izvanrednog studenta te da uz tu stavku u sustavu mora pisati ‘da’. U sustavu treba postojati i zapis o ECTS bodovima u zadnjoj godini studiranja, s obzirom na to da, prema zakonu, student servis može posredovati za studenta upisanog u tekuću akademsku godinu, a koji je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 1 ECTS bod.

Pod karticom ‘upisujete li treći puta prvu godinu studija’ u sustavu mora pisati ‘ne’, budući da SC zakonski ne može ‘posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine’. Pod karticom ‘studirate li predugo’ mora vam stajati ‘ne’ te ne smijete biti u radnom odnosu.

Također, korisna stranica koja nudi korisne savjete netom diplomiranim studentima je e-usmjeravanje na kojoj postoji rubrika pod nazivom ‘Što nakon diplome?‘. Tamo možete saznati više o tome kako usavršiti vještine traženja posla, lakše odrediti kakav točno posao tražite, kako ostvariti pomoć HZZ-a i slično. Jedna od navedenih mogućnosti je i volontiranje pomoću kojeg možete steći radno iskustvo i tako lakše pronaći posao.