Pretraga

Imate li pravo na rad preko student servisa? To možete provjeriti kroz par klikova

A- A+

Pravo na obavljanje studentskih poslova posredstvom student servisa nemaju baš svi studenti. Primjerice, Zakon o obavljanju studentskih poslova ne dozvoljava rad putem studentskog ugovora osobi koja je dva puta promijenila studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine. Imate li pravo na obavljanje studentskih poslova odnedavno možete provjeriti i online.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Studentski centar u Osijeku ovih je dana obavijestio studente da i online putem mogu doznati zadovoljavaju li sve uvjete za podizanje studentskog ugovora odnosno imaju li pravo na obavljanje studentskih poslova. Treba napomenuti kako ovu mogućnost mogu koristiti svi studenti u Hrvatskoj, ne samo članovi osječkog student servisa.

Kako provjeriti imate li pravo na studentski ugovor?

Naime, riječ je o usluzi koju pruža Sveučilišni računski centar (srce). Dovoljno je na ovoj poveznici kliknuti ‘Prijava u sustav’ na kartici studenti. U sustav se prijavljujete putem svog AAI@EduHr elektroničkog identiteta. Nakon prijave možete provjeriti koja sve prava ostvarujete, status subvencije, a moguća je i provjera izdanih računa te, vam se, među ostalim nudi provjera prava na rad. Iz SC-a u Osijeku objasnili su kako i oni raspolažu istim ovim podacima koje u svojoj bazi vide studenti jer ih preuzimaju iz istog sustava.

Kada ostvarujete pravo na obavljanje studentskog posla? Pa prvo i osnovno – morate imati status redovitog ili izvanrednog studenta i uz tu stavku u sustavu vam mora stajati ‘da’. U sustavu treba postojati i zapis o ECTS bodovima u zadnjoj godini studiranja, budući da prema zakonu student servis može posredovati za studenta upisanog u tekuću akademsku godinu, a koji je u prethodnoj akademskoj godini ostvario najmanje 1 ECTS bod.  Pod karticom ‘upisujete li treći puta prvu godinu studija’ u sustavu mora pisati ‘ne’, budući da SC zakonski ne može ‘posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine’. I pod karticom ‘studirate li predugo’ mora vam stajati ‘ne’, a i ne smijete biti u radnom odnosu.

Izdvojeni članak

Mijenja se Zakon o obavljanju studentskih poslova: ‘U praksi su uočeni određeni nedostaci’

Uskoro promjene za studente po pitanju zapošljavanja

Napomenimo kako je nedavno na snagu stupio potpuno novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji redovitim studentima omogućuje da se zapošljavaju za stalno ili postanu samostalni obrtnici. No, redoviti studenti koji se zaposle na ovaj način, pokrenu obrt ili se bave slobodnim zanimanjem više ne mogu raditi preko studentskih ugovora, o čemu više možete doznati ovdje. Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira u idućoj godini mijenjati i Zakon o obavljanju studentskih poslova. Više o tome koja će se područja tog Zakona uređivati možete čitati na poveznici.