Pretraga

Student na Erasmusu u Estoniji: Pokaz u Tallinnu besplatan, a menze ne postoje

A- A+

Jan Perutka student je na biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. No hrvatsku prijestolnicu zbog studija je već nekoliko puta mijenjao različitim europskim destinacijama, od kojih je posljednja bila Estonija, odnosno tri grada u toj zemlji. Iako je tamo bio svega 15 dana, mnogo je stvari doživio, uočio i ispitao, a dio svojih iskustava podijelio je s nama.    

Student biološkog odsjeka pri PMF-u Jan Perutka, dobro koristi mogućnosti koje mu se nude za vrijeme studija te je tako do sada bio na nekoliko kraćih Erasmusovih razmjena, od tursko-sirijske granice preko Poljske do netom posjećene Estonije. Kakva je perspektiva za mlade u toj pribaltičkoj zemlji, kolike su cijene studentskih domova, prijevoza, prehrane, kao i nekolicinu drugih zanimljivosti, otkrio nam je Jan. 

Izdvojeni članak

Student PMF-a riješio Einsteinov test za svega 15 minuta

Besplatno studiranje i prijevoz, a dom 60 eura

Jan je u Tallinnu sudjelovao u dvotjednom projektu u sklopu Erasmusa, a tema je obuhvaćala niz područja poput, ekologije, zaštite prirode, EU legislative, ljudskih prava te prava manjina. No u tom kratkom periodu upoznao je puno toga bitnoga za građane, turiste, napose studente.

– Od 2012., fakultet je u Estoniji besplatan, odnosno plaćaju ga samo oni koji ne skupe 30 ECTS bodova u semestru. Oni koji ne ostvare taj broj bodova, plaćaju školarinu od 20-30 eura po ECTS-u, objašnjava nam Jan.

Što se tiče ostalih troškova koje imaju studenti, uistinu ne zvuče skupo, obzirom da je Estonija standardom života, ipak nešto ispred Hrvatske. Tako je prema nekim posljednjima izračunima prosječna plaća 871 euro, naspram 775 u Hrvatskoj. Nezaposlenost mladih je u posljednjem kvartalu 2014. bila 14.4 posto, a u Hrvatskoj 46,3 posto. 

– Studenti u Tallinnu plaćaju pokaz 8.5 eura mjesečno. No zanimljivo je da stanovnici Tallinna, odnosno oni koji u ovom gradu imaju prebivalište bez obzira jesu li studenti ili imaju neki drugi status, imaju besplatan javni gradski prijevoz! Mjesto u studentskom domu u estonskoj prijestolnici košta 60 eura mjesečno, dok menze kao takve ne postoje. U Estoniji imaju studentske kafeterije no cijene su tamo tek nešto niže te u njima mogu jesti i obični građani pa time gube smisao. Taj dio je kod nas bolje riješen, zaključuje student PMF-a.

Izdvojeni članak

Nasljedni sportski duh: Student PMF-a i njegov djed biciklima prešli 1300 kilometara kroz 3 zemlje


Estonci su hladni kao Skandinavci, a srećom ima puno Rusa

Kada je riječ o mentalitetu ljudi, po Janovom sudu sličan je skandinavskom. – Estonci su kao i Skandinavci, dosta hladni i rezervirani prema strancima i nepoznatim ljudima. Za razliku od situacije u Hrvatskoj, jako teško da ćete popričati s nekim na ulici, u javnom prijevozu ili da ćete u dućanu dobiti više od ‘dobar dan-dobar dan’. Taksi iskustava su također u potpunoj suprotnosti s Hrvatskom ili recimo Turskom, gdje vozač doslovno temeljito ispita odakle ste, kamo putujete i na kraju vam zapjeva. Pa čak i Engleske, u kojoj također niti jednom nisam bio u taksiju, a da barem malo nisam popričao s vozačem. A u Tallinnu, tri puta sam se vozio u taksiju. To je izgledalo ovako; kažete vozaču kamo biste išli, on vas tamo šutke odveze i samo prstom pokaže cijenu na taksimetru na kraju vožnje, iznenađeno opisuje Jan i dodaje kako su Rusi, kojih je puna Estonija, puno srdačniji i topliji prema strancima. – Naravno ovo sve ne znači da su Estonci hladni prema svojim prijateljima. Kad se sprijateljite, postanu super zabavni i otkačeni ljudi, zaključuje opis mentaliteta Jan.

Glavni studentski grad je Tartu

Uz Tallinn, Jan je posjetio još dva estonska grada. Otepää, koji je poznat kao skijališki centar Estonije te Tartu, glavno studentsko i kulturno središte zemlje. U njemu je smješteno najstarije i najprestižnije estonsko sveučilište.

Tamo se nalazi i najveći znanstveni centar na Baltiku, usklične kratice AHHAA, koji je Jan također posjetio. Ono što ga je u Estoniji iznenadilo, bilo je pitanje jezika.

– U Tallinnu se gotovo uopće ne čuje estonski jezik.
Koliko sam uočio, a i saznao od lokalaca, ruski je neformalno glavni jezik sporazumijevanja i njega sam uglavnom čuo na ulicama, u prodavaonicama i restoranima.
A njime sam se i ja služio u svakodnevnim situacijama, i nije bilo nikakvih poteškoća. S druge strane u Tartuu se govori uglavnom estonski, a ruski zna 15 posto populacije, objašnjava Jan Perutka.  

Jedu medvjede i daju mogućnost iznajmljivanja ‘pravog’ oružja

Estonija dakako ima i druge posebnosti, kao i većina ostalih zemlja svijeta, a Jan nam je otkrio neke koje su svakako iznenađujuće iz naše perspektive.

– Primjerice u ponudi je za 50 eura sat vremena pucanja, pravim, bojevnim mecima, iz najraznovrsnijeg oružja koje uključuje ruski AK-47 ili Njemački MP 40. Također ono što me iznenadilo je to što Estonci imaju naviku uvijek i svugdje skidati cipele prije ulaska u kuću
ili drugi zatvoreni prostor.
Tako smo u građevini gdje se održava projekt u cijelom kompleksu smjeli šetati samo u šlapama, rekao nam je Jan.

Estonija je, što je manje poznato zemlja u kojoj je nastao Skype te i danas, već dugo nakon što ga je preuzeo Microsoft, 44 posto razvojnog tima još uvijek djeluje u Tallinnu i Tartuu. Još jedna stvar kojom se Estonci mogu pohvaliti je njihova autentična sauna.

– Ona funkcionira tako da budeš 10 do 15 minuta u parnoj sauni na 95 stupnjeva, zatim istrčiš iz nje i skočiš u rupu u ledu, u kojoj je voda temperature od 1 do 2 stupnja. Tamo si 5-10 sekundi
i onda trčiš nazad u saunu, opisuje Jan svoje neobično, ali izvrsno iskustvo, kako nam ga je sam okarakterizirao.

Zanimljivo da je ova parna estonska sauna ušla na listu UNESCO-ve nematerijalne baštine, dok poznatija suha finska nije, zbog čega su Finci poludjeli, otprilike kao mi zbog prošeka.

Izdvojeni članak

Intervju: Požeški srednjoškolac u Švedskoj povezao matematiku i nogomet, pa osvojio Euromath

No najčudnije je bilo čuti, koju divljač Estonci smatraju poslasticom.

–  U Estoniji se jede meso od medvjeda, ali ga nisam probrao budući da tanjur košta 45 eura, iskren je Jan, priznajući da je imao želju kušati medvjeđe meso.

Za kraj smo doznali još jedan, iz perspektive Hrvatske nevjerojatan podatak.

– Birokracija gotovo ne postoji u Estoniji. Sve, ali baš sve se rješava putem PC-a,
spojenog na internet naravno.
Došli su s tim tako daleko, da se i glasanje na izborima odvija na način da birač gurne elektroničku osobnu iskaznicu doma u čitač za kartice i glasa, oduševljeno zaključuje ovaj student PMF-a.