Pretraga

Studente jednog od najvećih fakulteta obavijestili da prelaze na online nastavu: ‘Ovo je užasna odluka’

Iako im predavanja u ljetnom semestru kreću već za 12 dana, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu tek su danas dobili obavijest da ta predavanja neće biti uživo, već – online. Zapravo, radi se o neslužbenoj informaciji koja se počela širiti nakon što su o tome, u zatvorenoj grupi na društvenim mrežama, izvijestili studentski predstavnici. Na online nastavu planira se zbog obnove fasade zgrade, koja bi mogla ugroziti sigurnost studenata. Razgovarali smo s dvoje studenata FFZG-a koji nisu baš zadovoljni ovom odlukom, a šuška se i o mogućoj peticiji.

filozofski fakultet

Glavni ulaz u zgradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Među studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu danas je počela kružiti dosta zabrinjavajuća vijest. Nastava u idućem, ljetnom semestru, koji kreće krajem ovog mjeseca, vjerojatno će se izvoditi – online. Zaključak je to o kojem su studente obavijestili njihovi predstavnici nakon posljednje sjednice Fakultetskog vijeća. Za one koji ne znaju, tijelo je to koje praktički upravlja faksom, a u kojem i studenti imaju svoj glas putem izabranih predstavnika.

Za sve je zaslužna obnova fasade

Za sve je, prema obavijesti koju su predstavnici proslijedili svojim kolegama u jednoj zatvorenoj grupi na društvenim mrežama, zaslužna obnova fasade Filozofskog fakulteta.

– Ovaj mjesec započinju radovi na fasadi fakulteta, radi se o cjelovitoj, sveobuhvatnoj obnovi. Ti radovi traju do 30.5. i povlače sa sobom jednu stvar: radovi predstavljaju opasnost po studente koji bi se kretali oko fakulteta te je zbog toga Uprava odlučila da nastava u ljetnom semestru počinje online i trajat će neko vrijeme. Kako radovi traju do 30.5., to je najkasniji rok kada će se vratiti na kontaktnu nastavu, a do tad je vjerojatno da će se nastava održavati online. Više o tome će biti nadolazećih tjedana tako da pratite obavijesti s weba fakulteta te FFZG mailove, stoji u obavijesti koju su predstavnici prenijeli kolegama u zatvorenoj grupi.

Naravno, nije trebalo dugo da se screenshotovi krenu dijeliti i da studentska populacija, a Filozofski broji preko 6 tisuća studenata, sazna za ovo. Trenutno među njima vlada nevjerica, barem među ovima s kojima smo razgovarali, a kako doznajemo, spominje se i mogućnost potpisivanja peticije protiv ovakve odluke uprave Fakulteta.

Izdvojeni članak
zgrada koju na svetom duhu dijele građevinski i škola za montažu

Građevinski faks, s kojeg dolazi rektor, malo je zapeo s obnovom: Otkrili su nam što je s tim

‘Zašto se radovi ne odvijaju na ljeto?’

Dvoje studenata Filozofskog s kojima smo razgovarali pristalo je dati izjavu, no zamolili su nas za anonimnost. Jedan od njih, nazovimo ga Ivan, nam odmah kaže kako je ovo užasna odluka. Vjeruje da to mišljenje dijeli većina njegovih kolega.

– Ne razumijem zašto se radovi, ako već traju oko tri mjeseca, nisu mogli odvijati na ljeto, kada na fakultetu nema nikoga. Također, činjenica da će se vjerojatno veći dio nastave odvijati online, a ispiti vjerojatno uživo, je užasavajuća. Mislim da za akademski razvoj bilo kojeg studenta ili studentice nema gore stvari od online nastave, a pogotovo u periodu kad si se tek ‘oporavio’ od takve nastave u pandemiji, kaže nam Ivan.

Dodaje kako nastava na daljinu, što su uostalom potvrdila i znanstvena istraživanja, negativno utječe na mentalno zdravlje studenata. No, nije samo u tome problem, smatra naš sugovornik, već i u upitnoj kvaliteti nastave kada se odvija na daljinu.

– Jednostavno nije moguće zadržati jednako kvalitetu online u odnosu na onu uživo na fakultetu, a još gore je što istraživanja o tome postoje i svejedno se išlo s ovom odlukom, zaključuje Ivan.

‘Nitko nam ništa ne govori, saznajemo neslužbenim putem’

I anonimna studentica, nazovimo ju Ivana, nije baš zadovoljna ovom odlukom. Danas su, naime, krenuli upisi novog semestra i prije no što je saznala za ovo, jutros je odradila upise svih predmeta. Osim toga, još uvijek nema nikakve službene obavijesti, a nastava počinje za 12 dana.

– Nitko nam ništa ne govori, nego sve saznajemo nekim neslužbenim putem, pa je tako nejasno i hoće li se ispiti održavati sljedeći tjedan online ili uživo. Nemam ništa protiv online nastave, ali mislim da se većina slaže da nije jednako kvalitetna koliko nastava uživo. Prijašnjih godina me je to jako smetalo jer sam došla na studij kako bih nešto naučila, ali sada sam se već toliko puta razočarala u ovaj fakultet, da mi je apsolutno svejedno, ističe.

Njezine kolegice i kolege su većinom, kaže, bijesni jer su prekasno za sve saznali i nisu spremni za online nastavu.

Izdvojeni članak
meni u menzi

Zagrebački studenti došli na svoje: Ponovno se otvara menza koja mjesecima nije radila

‘Kako će se održavati ispitni rokovi?’

Studentica nam kaže kako očekuje da će studenti imati probleme s online nastavom, baš kao što je to bio slučaj tijekom pandemije.

– Za vrijeme pandemije, kad nije bilo drugih opcija, susretali smo se s raznim problemima – od tehničke naravi, pa do problema u komunikaciji s profesorima. Vjerujem da će se situacija ponoviti i ovog semestra, ali kao što sam rekla, odustala sam od ikakve nade u ovaj faks. Još jedno dobro pitanje jest kako će se održavati ispitni rokovi, izvanredni na proljeće i redovni ljetni rok – hoće li to isto biti online ili uživo, pita se Ivana.

Otkriva nam kako se već neko vrijeme među studentima šuška da će nastava biti online jer faks nema novca za platiti grijanje i struju. To se nije obistinilo. No, kaže kako ni jednom do sada nije čula da se uopće razmišlja o obnovi. Po objavi ovog teksta portal srednja.hr poslao je upit Domagoju Tončiniću, dekanu Filozofskog fakulteta. Njegov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.