Pretraga

Studenti će po novome ići kod liječnika na Medicinski fakultet? Novi zakon je u pripremi

Studenti koji studiraju van mjesta prebivališta, pa nemaju liječnika, uskoro bi ga mogli dobiti i to pod okriljem medicinskih fakulteta. Sugeriraju tako izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje su na prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

Medicinski fakultet u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu
Foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Saborski zastupnici danas raspravljaju o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a novosti ima i za studente, i to posebno one koji studiraju van mjesta prebivališta.

Ići ćete kod doktora na medicinski faks

Puno smo do sada pričali i pisali o studentima koji presele u udaljeni grad na studij, a tamo ih dočeka ograničena zdravstvena usluga. Za svaku sitnicu, tako, odlaze na hitan prijem jer su im liječnici u rodnom kraju. Ako pak odaberu liječnika u mjestu studiranja, kada se vrate kući, tamo neće imati zdravstvenu zaštitu.

Zato su neke visokoškolske institucije poput Sveučilišta u Rijeci uvele posebne studentske ambulante. Ministarstvo zdravstva, u novim izmjenama i dopunama temeljnih propisa, želi to proširiti. Tako u članku 39. omogućavaju medicinskim fakultetima u Hrvatskoj da organiziraju ordinacije za studente, pod svojim okriljem.

Izdvojeni članak
bruna bandula

Zašto postoji studentski zbor? Za srednja.hr priča Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora

Godinama već pišemo o tome

Konkretno, žele omogućiti svim medicinskim fakultetima da u svojoj unutarnjoj organizacijskoj strukturi pružaju primarnu i specijalističko-konzilijarnu razinu zdravstvene skrbi za studente koji studiraju van mjesta prebivališta. Naravno, sve uz odgovarajuće ispunjavanje normativa i standarda z

Tema je ovo koja se već dugo provlači kroz medije, a već je niz garnitura u studentskom predstavništvu, posebno na Sveučilištu u Zagrebu najavljivao otvaranje ne samo ambulante, već i svojevrsne poliklinike za studente koja bi uključivala ginekološke i stomatološke preglede, uz liječnika obiteljske medicine. Unatoč pričama, nismo još ugledali ni jedno od navedenog.