Pretraga

Zašto postoji studentski zbor? Za srednja.hr priča Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora

Studenti neće izgubiti prava, štoviše, dobili su dosta novosti. Radi se na raznovrsnom jelovnik u menzama, a novi domovi se otvaraju, o tome se čak priča i u Zagrebu. Studentima koji žive u stanovima treba dati 500 kuna subvencije. Ukratko, neki su to od zaključaka našeg zadnjeg podcasta u kojem je gostovala Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora.

bruna bandula

Bruna Bandula, glavna predstavnica studenata na državnoj razini
Foto: srednja.hr

Gošća najnovije epizode podcasta srednja.hr bila je Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i – de facto – glavna predstavnica studenata na državnoj razini.

Studenti ipak ne gube prava

Što je to Hrvatski studentski zbor i zašto postoji? Mnogi studenti, nažalost, ne znaju da upravo u tom tijelu sjede njihovi studentski predstavnici. Kako Bruna kaže, institucionalni je to glas studenata, tijelo koje okuplja sve njihove predstavnike koji se zajedno dogovaraju oko stavova i studentskog standarda.

Kao nova predsjednica Hrvatskog studentskog zbora želi poboljšati komunikaciju studentskih predstavnika prema studentima, organizirati konferencije i projekte na kojima će surađivati sa studentskim udrugama i razmjenjivati mišljenja.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu studentski izbori

Iduće godine stiže novi zakon o studentskim predstavnicima: ‘Studenti moraju znati na što se troši novac’

Dotaknuli smo se i promjena za studente u novodonesenom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Prije pola godina Bruna je bila među skupinom predstavnika koji su tvrdili da će studenti u novim propisima izgubiti prava. Izgleda da prava ipak nisu izgubili pa smo ju pitali zašto su tada tako reagirali. Imali su bojazan da bi studenti mogli izgubiti neka prava, a kad su bolje razumjeli situaciju, shvatili su da neće biti tako strašno.


JESU LI STRANAČKA MLADEŽ?

Bruna Bandula smatra da su neki predstavnici, svojim djelovanjem, a onda i generalan manjak komunikacije, stvorili začarani krug predodžbi da su studentski predstavnici stranačke mladeži. To nije tako u stvarnosti, kazala je, i jedan od njenih ciljeva na čelu HSZ-a je podići svijest o važnosti predstavnika studenata.


Subvencija za studente koji žive u stanovima

Dotaknuli smo se i pitanja studentske prehrane. O menzama posljednjih tjedana ne prestajemo pisati; o crvima koji su, zapravo, riža, kamenčićima i naprasnim zatvaranjima studentskih restorana zbog visine stropa. Bruna nam kaže kako studentski predstavnici trenutno surađuju sa Studentskim centrom oko izmjena Pravilnika o prehrani u menzama. Jelovnik će se, otkrila nam je, mijenjati, jela će ubuduće biti raznovrsnija i prilagođenija studentima.

Manjak mjesta u domovima za one studente koji odlaze u udaljene gradova na faks vječiti su problem. Treba raditi, smatra, na otvaranju novih studentskih domova. To smo već vidjeli, kaže Bruna, u nizu sveučilišnih gradova. Zagreb u tome malo ‘kaska’, no kaže da joj je drago vidjeti da se ipak o tome već razgovara između SCZG-a i Grada Zagreba.

Dok se ne otvore novi studentski domovi, glavna studentska predstavnica Bruna Bandula smatra da bi Vlada trebala osiguravati subvencije za privatno stanovanje. Bilo bi dobro, primjerice, da studenti kojima je to potrebno, a nisu dobili smještaj u domu, ostvare pravo na 500 kuna mjesečno. To bi bila neka privremena mjera.

U razgovoru s Brunom Bandulom dotaknuli smo se još niza tema, deficitarnih nastavničkih smjerova, duljine trajanja studija i obveznog polaganja mature kao uvjet za upis na faks. Više o tome pogledajte u videu podcasta ispod.