Pretraga

Studenti Filozofskog na nekoliko sati blokirali ured dekana Previšića

A- A+

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na gotovo tri sata danas su blokirali ured dekana Vlatka Previšića. Nezadovoljni su jer su transparentni koje je Plenum postavio na pročelje zgrade preko vikenda uklonjeni. Dekan nije izašao iz svojeg ureda dok mu je četrdesetak studenata zviždalo, a iz tajništva su mu donosili hranu i piće.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Studenti FF-a poručili dekanu: Što je previše, Previšić je

Od 12 sati pa do pola 3 dekan FFZG-a Vlatko Previšić našao se u blokadi vlastitog ureda. Naime, nezadovoljni studenti prosvjedovali su radi uklanjanja transparenata te su tražili njihov povratak. Studenti su u prethodnim mjesecima održali brojne plenume na kojima je odlučeno postaviti na pročelje zgrade pet transparentna od kojih je onaj ‘Što je previše, Previšić je‘ uklonjen odmah nakon postavljanja.

Krajem prošlog tjedna uklonjen je transparent ‘Mislim, dakle smijenjena sam‘ koji je aludirao na prodekanicu Branke Galić, čiju smjenu Fakultetsko vijeće nije prihvatilo. Nakon te odluke Vijeća, dekan je poručio prodekanici kako u nju više nema povjerenja. Preko vikenda su uklonjeni i transparentni ‘Eppur si muove‘, ‘FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja‘ i ‘FFZG protiv homofobije‘.

– 40 studenata zviždi ispred dekanata zbog sustavnog ušutkivanja studenata koje je svoj krajnji oblik doseglo ovaj vikend kad su mučki skinuti i ukradeni transparenti s pročelja zgrade Fakulteta i koji su kolektivno vlasništvo studenata. Dekan ne želi izaći iz ureda. Oglušio se i na zvižduke, poručili su putem Facebooka iz plenuma Filozofskog fakulteta.

Do izjave dekana Previšića smo pokušali doći, ali su nas iz dekanata uputili da im se obratimo mailom, a odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

Iz Plenuma su pozvali sve studente i zainteresirane na sutrašnji špalir etičke interpelacije u 10.20h ispred prostorije dekanata gdje će se održati Fakultetsko vijeće.

Neslužbeno saznajemo da je ovim događajem izbio mali diplomatski skandal. Japanski veleposlanik Keiji Ide trebao se na fakultetu pozdraviti s dekanom Previšićem jer se vraća u Japan, ali kako dekan nije htio izaći van, sastanak je odgođen.

foto:srednja.hr