Pretraga

Studenti iz Povjerenstva za državnu stipendiju tvrde da su neutemeljeno optuženi

A- A+

Jučer je održan sastanak studenata nezadovoljnih uvjetima Natječaja za državnu stipendiju i pomoćnika ministra Srećka Tomasa. Na sastanku su studenti dali svoje konstruktivne prijedloge kako poboljšati proces, a Tomas im je još jednom objasnio zašto stipendije kasne. Između ostalog, tvrdi, problem je što se predstavnici studenata nisu pojavljivali na sastancima Povjerenstva. Evo što o takvim optužbama kaže Hrvatski studentski zbor koji je predložio dva od tri studentska predstavnika.

Foto: Srednja.hr

Skupina studenata jučer je prosvjedovala ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Budući da isplata stipendija uvelike kasni, sastavili su peticiju kojom traže promjenu uvjeta i pravila Natječaja za državnu stipendiju. Potpise su odlučili pokazati pomoćniku ministra Srećku Tomasu s kojim su porazgovarali i o potencijalnim izmjenama.

Tomas im je pak kazao kako je jedan od razloga kašnjenja natječaja i činjenica da se određeni članovi Povjerenstva nisu uspijevali sastati, zbog čega isplate kasne za desetak dana. Konkretno, tvrdi da se na sjednicama nisu pojavljivali predstavnici studenata koje predlaže Hrvatski studentski zbor (Ivan Atelj) i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola (Marko Komšo).

– Povjerenstvo je dva puta pozivano, ali se nije moglo sastati. Ne znam iz kojih se razloga upravo dva studenta iz Zagreba nisu mogla dva puta pojaviti na sastanku, meni je to neshvatljivo. To je barem za tjedan do deset dana odgodilo rješenja isplate, rekao je jučer pomoćnik ministra Tomas.

‘Sastanci su sazivani samo s danom razmaka’

Hrvatski studentski zbor na izjave gospodina Tomasa odlučio je reagirati. Oni tvrde da su svoj posao studentskih predstavnika u Povjerenstvu obavljali i više nego savjesno.

– Od samog početka su ovi predstavnici bili kritični prema načinu i intenzitetu rada Povjerenstva kako bi potaknuli njegovo što efikasnije funkcioniranje, piše u priopćenju Hrvatskog studentskog zbora.

Dodaju i kako je neprihvatljivo da se članovi Povjerenstva na ovaj način međusobno optužuju, te da je istina da na navedenim sastancima spomenuti studenti nisu prisustvovali, a kao razlog navode pozivanje na sastanak samo dan prije.

– Sastanci su sazivani sa samo danom razmaka – treći sastanak Povjerenstva
sazvan je 4. svibnja za petak 6. svibnja, a kada dio članova nije u tako kratkom roku
mogao osigurati dolazak (što se ne odnosi samo na predstavnike studenata nego i
neke od preostalih članova Povjerenstva), datum sastanka premješten je tek na
ponedjeljak, 9. svibnja, kada dio studenata također nije mogao prisustvovati. Ovo
nažalost nije bio prvi, a niti posljednji put da se razna povjerenstva ili sastanci
sazivaju u ovako kratkom roku (ponekad čak i za sutrašnji dan!), što nam neizmjerno otežava sudjelovanje u ovim tijelima s obzirom da dobar dio nas ne živi u Zagrebu, objašnjavaju studenti.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo za državne stipendije nikada se nije okupilo u punom sastavu, a pregledavaju žalbe

Optužbe studentskih predstavnika neutemeljene i neprikladne

Iako nam je MZOS nedavno tvrdio da su sjednice sazivali tjedan dana prije, studenti tvrde da to nije istina. Smatraju da nikako nije u redu da se sastanak za teme koje su vrlo zbiljne poput ove, sazivaju u tako kratkom roku jer im, između ostalog, to ne ostavlja niti minimum vremena potrebnog za pripremu na učinkovito sudjelovanje.

– Predstavnike studenata u ovim tijelima ne može se tretirati kao zaposlenike Ministarstva koji uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju za sastajanje u najkraćem roku. Prosječan student ima studijsko opterećenje od 60 ECTS bodova, što preračunato u radne sate iznosi 1800 sati godišnje, što je otprilike ekvivalent jednog punog radnog opterećenja zaposlenika na njegovom radnom mjestu. Ne treba zanemariti niti činjenicu da je nastava na mnogim studijima obavezna, a termini ispita i kolokvija fiksni, pa je izostajanje gotovo nemoguće. Dakle, nužno je imati razumijevanja i osjetljivosti za specifičnu situaciju studenata, objašnjavaju iz Zbora.

Za kraj su istaknuli kako izjava pomoćnika ministra Tomasa predstavlja neutemeljeno i nepotrebno optuživanje predstavnika studenata, te kako je takvo prozivanje vrlo neprikladno.

– Ovakav odnos prema studentima koji u svoje slobodno vrijeme, i bez ikakvih naknada, sudjeluju u radnim tijelima kako bi pokušali poboljšati razne okolnosti studiranja, nažalost je vrlo demotivirajući i prema budućim generacijama studentskih predstavnika koji bi se trebali osjetiti ohrabrenima za uključivanje u studentski aktivizam, stoji zaključno u priopćenju Hrvatskog studentskog zbora koje potpisuje predsjednik Aleksandar Šušnjar.

Do odgovora iz Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola nismo uspjeli doći do zaključenja teksta, ali Marko Komšo nam je prije komentirao situaciju oko dodjele natječaja.

– Kao studentski predstavnik i bivši član Povjerenstva sam ozbiljno shvatio svoju ulogu i pripremao se za istu shvaćajući odgovornost koju ona nosi, također smatram da su tri sastanka jako malo za tako puno posla. Samim obujam posla je velik te bi bilo dobro da je više članova Povjerenstva. Volio bi da su pozivnice za sjednice Povjerenstva dolazile ranije radi usklađivanja akademskih obveza kako nas studentskih predstavnika tako i ostalih članova Povjerenstva, zaključio je Komšo.