Pretraga

Stotine tisuća studenata, profesora i roditelja prosvjedovalo: Bune se protiv mjere novog predsjednika

A- A+

Ulice Buenos Airesa u Argentini, kao i još nekih većih tamošnjih gradova, u utorak su preplavili prosvjednici, mahom studenti, profesori i roditelji. Pobunili su se protiv mjera štednje novog predsjednika Javier Milei. On je, među ostalim, odlučio da će proračun sveučilištima u 2024. ostati isti kao i za 2023., unatoč godišnjoj inflaciji u Argentini od preko 200 posto.

Prosvjed u Argentini | screenshot: YouTube; CNN-News18

Stotine tisuća Argentinaca izašle su na ulice Buenos Airesa u utorak u protuvladinom prosvjedu kako bi se pobunilo što je proračun javnih sveučilišta ostao na razini prošle godine, unatoč godišnjoj inflaciji od preko 200 posto. Najveći je to prosvjedu dosad protiv bolnih mjera štednje novog argentinskog predsjednika Javiera Mileija, prenosi Reuters.

‘Ovdje sam da obranim javna sveučilišta’

Mjere je odlučio uvesti kako bi se smanjio fiskalni deficit. Međutim, sindikati koji uživaju ogromnu podršku građana duboko su nezadovoljni pa su se s transparenata prosvjednika mogle čitati poruke ‘Obranimo javna sveučilišta’, ‘Studiranje je pravo’ i ‘Gore s proračunom, dolje s Mileijevim planom’.

– Ovdje sam da obranim javna sveučilišta, rekao je Pedro Palm, 82-godišnji arhitekt koji je diplomirao na prestižnom Sveučilištu u Buenos Airesu (UBA), a koje je nedavno upozorilo da bi moglo morati zatvoriti vrata nakon što mu je proračun srezan, prenosi Reuters.

Mileijevi rezovi nakon nasljeđivanja ekonomske krize državi su pomogli državi na početku godine ostvari tri mjeseca fiskalnog viška. Ali teško su pogodili javni sektor, posebice sveučilišta na kojima studenti ne plaćaju preddiplomske studije, pa se moraju oslanjati uglavnom na financiranje od strane države.

– Obrazovanje je jedan od temeljnih stupova naše ideologije. Nemamo želju zatvoriti sveučilišta, rekao je glasnogovornik predsjednika Manuel Adorni, braneći stav vlade i pozivajući na mirni marš.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Sad je i to poznato: Sveučilište u Zagrebu u jednom mjesecu na emerituse potroši preko 80 tisuća eura

Rezanje javnih troškova bilo je predizborno obećanje

Prosvjednici ističu da se besplatno obrazovanje mora obraniti jer je jedino tako pristup omogućen svima, bez obzira na financijsku pozadinu obitelji, te da je ključan alat za društvenu transformaciju.

Milei je na izborima pobijedio u studenom 2023. godine. Buenos Aires Times podsjeća da je tada obećao da će ‘motornom pilom’ rezati javne troškove i smanjiti proračunski deficit na nulu. U tu svrhu njegova je vlada srezala subvencije za prijevoz, gorivo i energiju, bez obzira na to što je radnička klasa izgubila petinu svoje kupovne moći zbog inflacije. Tisuće javnih službenika ostale su i bez posla.

Vlada je, prenosi Buenos Aires Times odbacila prosvjede kao ‘politizirane’. Javier Milei ranije je doveo u pitanje način na koji su sveučilišta trošila sredstva, kazavši da pojedine institucije novac troše za ‘sumnjive poslove i indoktrinaciju’.