Pretraga

Studenti konačno useljavaju u novi dom: Ima 796 mjesta, fitness dvoranu, čajne kuhinje…

A- A+

Nakon više od godinu dana čekanja i praznih obećanja, studenti se od 1. ožujka konačno mogu useliti u novi paviljon Studentskog doma Petra Svačića u Osijeku.

Foto: Grad Osijek

Osječke studente razveselila je vijest o otvaranju novog paviljona Studentskog doma Petra Svačića u Osijeku. Prema priopćenju Grada, riječ je o najvećem i najsuvremenijem studentskom paviljonu u Hrvatskoj, neto površine preko 15.000 četvornih metara.

796 mjesta u 404 sobe

-Paviljon ima 796 mjesta u 404 sobe, od kojih je 10 za osobe s indvaliditetom. Tu su učionice, čajne kuhinje, fitness-dvorana, praonica i sušionica rublja te 147 parkirnih mjesta za automobile, rekao je Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta.

Osim toga, Guberac je istaknuo i da je zgrada gotovo potpuno energetski samoodrživa, što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije poput sunčanih kolektora.

Foto: Grad Osijek

Novi studentski dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih domova. U susjednom je domu u Svačićevoj tako 476 ležaja, a 193 u obližnjem ‘starom’ domu u Ulici I. G Kovačića. Zahvaljujući novom paviljonu, Osijek ukupno ima oko 1.500 kreveta za studente.

Iz Grada napominju i da je nova zgrada studentskog paviljona povezana mostom s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja.

U projektu vrijednom gotovo 196 milijuna kuna, posebno se vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima kako nove, tako i postojeće zgrade, kažu iz Grada Osijeka.

Foto: Grad Osijek

Valja istaknuti da je projektom uređen cijeli blok studentskog smještaja u Sveučilišnom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređen okoliš između zgrada, popločene komunikacijske površine, uređena hortikultura i postavljena urbana oprema (klupe, kante za otpatke, rasvjeta), a osigurana su parkirna mjesta i za 600 bicikala u zgradi.

Studenti su se načekali

Iako je riječ o jednoj pozitivnoj vijesti, ne smije se zaboraviti da su se studenti dobrano načekali za useljenje u novi paviljon. Kao što smo već pisali, natječaj za smještaj u novi studentski dom objavljen je još prošle akademske godine.

Studentima koji su ostvarili pravo na smještaj, obećano je useljenje u siječnju 2021. godine, što se, dakle, nije dogodilo, pa su bili primorani iznajmljivati stanove uz subvenciju Studentskog centra u iznosu od 200 kuna mjesečno.

Natječaj se za isti dom objavio i početkom ove akademske godine te je studentima ponovno bilo obećano da će se useliti u siječnju, što se, naravno, nije dogodilo te im je obavijest o još jednoj odgodi stigla dva dana prije Božića.