Pretraga

Studenti na Veleučilištu u Požegi proizvode vlastito vino

A- A+

Među rijetkim studentima kojima na fakultetu ne nedostaje praktičnog rada su druga i treća godina smjera vinogradar-vinar-voćar s Veleučilišta u Požegi. Naime, svaki od 35 studenata ima svoj red loze o kojem se brine te bačvu u kojoj pravi vlastito vino.

www.vup.hr

Veleučilište u Požegi studentima smjera vinogradar-vinar-voćar nudi praktični dio nastave koji uključuje proizvodnju vlastitog vina. Oko 35 studenata ovih dana biralo je crne sorte grožđa od kojih su radili razne pokuse te tako odradili praktični dio nastave, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci u Petrinji zarađuju i unaprjeđuju nastavu proizvodeći čips, pivo i ajvar

VUP-ovi studenti proizvode vlastito vino

Požeško Veleučilište ima 30 tisuća trsova loze, od čega je 18,5 tisuća bijelih i 11,5 tisuća trsova crnih sorti koje se nalaze u Podgorju iznad Vetova. Oko tih trsova zasađenih na 350 metara nadmorske razine brinu studenti druge i treće godine smjera vinogradar-vinar-voćar te njihovi profesori i mentori.

– Bijelo grožđe smo obrali, a sada beremo crne sorte zweigelt i pinot crni. Sladori su jako dobri, oko 100 eksla, a kiselina oko sedam grama po litri, što je za ovu godinu izuzetno visok slador. Grožđe je zdravo, urod nije velik. Na ovim sortama obično ostavljamo opterećenje oko 1,5 kilograma do dva kilograma po trsu. Uz skidanje sorti, studenti važu i rade izvode različitih varijacija. U ovom slučaju riječ je o mikorizi, simbiozi gljivica na korijenu trsa. Jedan red je tretiran, jedan red nije tretiran – on je kontrola, izjavio je za navedeni izvor Josip Mesić, vršitelj dužnosti pročelnika Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Izdvojeni članak

Nitko ne zna koje škole u Hrvatskoj imaju organiziranu vlastitu proizvodnju

Svaki student dobiva bačvu o kojoj brine kroz godinu

Trenutni kapacitet VUP-ovih podruma je oko 50 litara vina raznih sorti. U tim podrumima se nalaze bačve u kojima studenti tijekom godine rade svoja vina.

– Veleučilište posjeduje osam hektara vinograda i mi kao studenti radimo u tom vinogradu, od sadnje, berbe, pokusa, sve do proizvodnje vina. Danas berbu obavljamo i pokus gdje na deset trsova radimo kontrolu mikorize i prebrojavamo koliko ima grozdova na svakom trsu te važemo masu svih tih grozdova, a nakon toga gledamo koliko je grozd osušen i ima li zaraze. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao, istaknula je za Glas Slavonije studentica treće godine Lucija Dunđer.

Dodala je kako su prošli tjedan dobili svoju bačvu te sto litara graševine. U iste su stavili kvasac te ćemo tijekom cijele godine to obrađivati u vino.