Pretraga

Nitko ne zna koje škole u Hrvatskoj imaju organiziranu vlastitu proizvodnju

A- A+

U Hrvatskoj postoje škole koje svojim učenicima organiziraju praktičnu nastavu te ih uče izradi proizvoda koje će sami raditi ili koristiti po završetku obrazovanja. Ne samo da proizvode, nego od tih proizvoda neke škole i zarađuju. Međutim, čini se kako državne institucije takav kvalitetniji način pripremanja mladih za izazove na tržištu rada uopće ne interesira.

ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr

Organiziranje proizvodnje u strukovnim školama ili na fakultetima odličan su način za stjecanje vještina koje učenicima i studentima olakšavaju i ubrzavaju priključivanje tržištu rada. Međutim, takvi hvalevrijedni projekti uglavnom ovise o individualcima, a nadležne institucije uopće ne prate koje se škole bave proizvodnjom i prodajom svojih proizvoda.

Izdvojeni članak

Upoznajte srednju školu koja zarađuje od svojih proizvoda

Uspostavljanje kvalitetnije nastave pada na leđa pojedinaca

Štrebanje teorije uglavnom je najdosadniji posao većini učenika, a na našu i njihovu žalost, hrvatsko je školstvo upravo bazirano na učenju faktografskih podataka koje vrlo rijetko dobijemo priliku koristiti.

O tom se problemu već dugo priča, ali se vrlo malo poduzima.

Pokušaji uspostavljanja kvalitetnije praktične nastave uglavnom se svode na nekolicinu ambicioznih ravnatelja koji svojim učenicima žele omogućiti kvalitetnije obrazovanje, a državne institucije nemaju čak niti sustavno praćenje projekata koji srednjoškolcima i studentima omogućuju praktičnu primjenu stečenog znanja.

Izdvojeni članak

Vinkovačka srednja škola opremila školu novcem iz EU fondova

Ne postoji popis škola s vlastitom proizvodnjom

Pokušali smo doznati koje se sve škole u Hrvatskoj bave proizvodnjom i ostvaruju zaradu prodajući svoje proizvode. – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne vodi evidenciju srednjih škola koje u svojoj djelatnosti imaju i proizvodnju, kratko su nam na naš upit odgovorili iz MZOS-a.

Prethodno smo kontaktirali smo i Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji su nam u telefonskom razgovoru objasnili kako ne vjeruju da takav popis uopće postoji. Prije nego li krenemo pojedinačno zvati sve potencijalne škole i fakultete, kontaktirali smo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u nadi da oni možda slučajno prate programe koji pomažu u bržoj i boljoj aktivaciji mladih na tržište rada.

– Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava također ne raspolaže traženim podacima, već nakon par minuta od slanja upita stigao nam je odgovor od Krunoslava Vidića, glasnogovornika MRMS-a.