Pretraga

Studenti i nastavnici Pravnog faksa pokrenuli udrugu za prava LGBTIQA+ osoba

A- A+

Danas negdje iza 18 sati i službeno će se osnovati prva studentsko-nastavnička udruga za prava LGBTIQA+ osoba. Pokrenula ju je zajednica studenata i nastavnika Pravnog fakulteta u Zagrebu, a inspiraciju su, osim domaćih udruga i inicijativa, najviše crpili iz Sjedinjenih Američkih Država. Cilj im je, kažu, stvoriti sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje za sve neovisno o njihovom seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Foto: Unsplash; Daniel James

Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu nedavno su pokrenuli jednu hvalevrijednu inicijativu. Danas će, kao rezultat te inicijative, nešto iza 18 sati, biti osnovana prva studentsko-nastavnička udruga ZA-Pravo LGBTIQA+ osoba.

Zajedno će stvarati sigurno, podržavajuće i otvoreno okruženje

ZA-Pravo želi okupljati nastavnice i nastavnike, studentica i studenta koji će zajedno stvarati otvoreno, podržavajuće i sigurno okruženje za sve, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Među osnivačima je čak šestoro nastavnika Prava te ukupno pedesetak studenata s pravnog studija, socijalnog rada i studija javne uprave.

Buduća udruga inspiraciju je našla, ističu, u studentskim i učeničkim udrugama u SAD-u pod nazivom Gay-Straight Alijansa. Takve udruge u Sjedinjenim Državama nude sigurno i poticajno okruženje za lezbijske, gay, biseksualne i transrodne studente, one koji preispituju svoj identitet, ali i za one koji imaju LGBTIQA+ prijatelje i članove obitelji. Ukratko, za sve one koji podržavaju i promiču prava LGBTIQA+ osoba.

ŠTO STOJI IZA KRATICE LGBTIQA+?

Spomenuta kratica odnosi se na lezbijske, gej, biseksualne, transrodne, intersex, queer, aseksualne i osobe koje se preispituju u seksualnom i/ili rodnom smislu.

– Unatoč postojanju nacionalnih i međunarodnih pravnih mehanizama koji jamče jednakost i zaštitu od diskriminacije, socijalna distanca prema LGBTIQ+ osobama iznimno je velika, a osobito među mladim ljudima, a studenti i studentice Pravnog fakulteta nisu u tome iznimka. Smatramo da je udruga ovog profila bitna za studentsku populaciju Pravnog fakulteta, budući će mnogi i mnoge od sadašnjih studenata i studentica u budućnosti svojim profesionalnim djelovanjem doprinositi jačanju pravnih i političkih okvira za zaštitu temeljna prava LGBTIQA+ osoba, ali i svojim djelovanjem u području prava osnaživati ostvarenje ljudskih prava i doprinositi suzbijanju diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja, ističu iz Udruge.

‘Želimo da se svi studenti i studentice osjećaju sigurno, ravnopravno i prihvaćeno’

Razgovarali smo s Lucijom Maroš, članicom upravnog odbora udruge ZA-Pravo koja nam kaže da sama činjenica da je ovo prva studentsko-nastavnička udruga s ciljem promicanja i zaštite prava LGBTIQA+ osoba u Hrvatskoj već dovoljno govori za sebe.

– Cilj je, prije svega, osigurati sigurno mjesto za sve studente i studentice Pravnog fakulteta bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju ili rodni identitet. Želimo da se svi studenti i studentice osjećaju sigurno, ravnopravno i prihvaćeno jer je to nešto što zaslužuje i treba svaka osoba, te želimo pružiti poticajno okruženje za zajednički rast svih nas. Sve to planiramo osigurati kroz zagovaranje njihovih prava, razmjenu informacija, organiziranje javnih debata, educiranje studenata, studentica i šire javnosti o postojećoj diskriminaciji i socijalnoj distanci s kojom se suoćavaju LGBTIQA+ osobe. Plan nam je i suradnja s postojećim LGBTIQA+ udrugama o čemu je veliki broj istih već obaviješten, te s drugim udrugama civilnog društva i institucijama koje se bave promicanjem ravnopravnosti i ostvarivanjem ljudskih prava, kaže nam Lucija.

Na ostvarenju ovih ciljeva otvoreni su za suradnju sa svima koji žele stvarati sigurno, otvoreno okruženje, a organizirat će okrugle stolove, edukacije i kampanje. Dodaje kako je osnivanje ove udruge važno iz više razloga, a jedan od njih je i poticanje tolerancije unutar akademske zajednice te normalizacija postojanja manjinskih skupina unutar te zajednice. Vjeruje da će doći do toga.

– U pravnome smo pogledu na jednakoj razini kao i ostale studentske udruge, što LGBTIQA+ osobama pruža dodatni oslonac i sigurnost. Poanta cijelog osnivanja udruge ZA-Pravo, upravo je to, da u akademskoj zajednici koja broji veliki broj LGBTIQA+ osoba pružimo sigurnost i podršku koja im je potrebna jer ni sami studenti nisu iznimka diskriminaciji i govoru mržnje. Motivirani smo, i želimo motivirati druge da zajedno s nama rade na postizanju navedenih ciljeva. Smatramo da ćemo kroz ovaj rad u udruzi i mi sami, kao budući pravnici i pravnice, socijalni radnici i radnice i javni službenici i službenice, mnogo naučiti, pomoći i biti dio promjene koja donosi međusobno prihvaćanje i uvažavanje različitosti. Znamo da ćemo dati sve od sebe zaključila je Lucia.