Pretraga

Studenti, platite sve na vrijeme: Ovog će petka plaćanje biti malo otežano

A- A+

Studenti bi trebali čim čim prije platiti račune koji su im bitni za ovaj tjedan. Prema obavijestima Porezne uprave, međubankovna plaćanja će biti onemogućena tijekom Velikog petka sve do 2. travnja. Stoga nikakve transakacije prema korisnicima drugim bankama od vaše matične, neće biti mogući. Ipak, za plaćanja primateljima na račune koji su registrirani u istoj banci kao i vi, problema neće biti. Za ono što morate platiti u drugim bankama ovog petka, uplatu trebate poslati do 16 sati u četvrtak.

obračun plaće s papirima i kalkulatorom

Foto: Canva

Iz tjedna u tjedan, svi mi jedva čekamo da prođe pet radnih dana i konačno dođe vikend. No, kada je riječ o uskršnjem tjednu, to nestrpljenje je samo još veće. Naprosto ne možete dočekati Uskrs. Bilo zbog vjerskih razloga, bilo samo zbog dobrog doručka i ručka u društvu najmilijih. K tome, u subotu se trebaju ofarbati i jaja. Njihovo kuhanje je možda malo dosadnije, ali zato barem možete biti kreativniji s raznolikim bojama koje možete koristiti, dok pripremate svoje male vojnike za ‘tucanje’ prije nego ih pojedete idućeg dana.

Rade banke ali ne i platni sustavi: Uz jednu iznimku

No, za neke uz Uskrs i Uskrsni ponedjeljak slobodni dani kreću i sa slobodnim petkom. To vrijedi za banke, na što je upozorenje izdala Porezna uprava. Iako će poslovnice banke biti otvorene, međubankovni navodi neće biti mogući preko platnih sustava.

– Napominjemo da je Veliki petak neradni dan za izvršavanje međubankovnih naloga budući da platni sustavi EuroNKS i Target ne rade. Slijedom navedenoga, na Veliki petak 29.03.2024., neće biti moguće inicirati međubankovna plaćanja (ni nacionalna, ni prekogranična ni međunarodna) s datumom izvršenja 29.03.2024. Plaćanja će se na Veliki petak moći inicirati s datumom izvršenja od utorka, 2.4.2024. ili ih je potrebno izvršiti u četvrtak, 28.3.2024. godine. Na Veliki petak s tekućim datumom moći će se izvršavati samo unutarbankovna plaćanja, upozorila je u svom priopćenju Porezna uprava.

Dakle, biti će moguće platiti samo račune primateljima koji imaju račun u istoj banci kao i vi. Za sve druge, ili morate platiti najkasnije ovog četvrtka ili tek 2. travnja.

Izdvojeni članak

Studentica revoltirana jer je iselila iz doma, a i dalje ga mora plaćati: ‘Ako ti se ne sviđa, slobodno ga otkaži’

Blago učenicima: Odmor od ovog četvrtka do 8. travnja

Inače, studenti u studentskim domovima moraju platiti stanarine u razdoblju od prvog do 10. dana svakog mjeseca. Dok svi mogu u obrazovnom sustavu mogu računati na barem malo odmora na Uskrsni ponedjeljak, učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, po običaju imaju više odmora.

Kako smo ranije pisali, ovogodišnji proljetni praznici za učenike počinju  ovaj četvrtak, 28. ožujka. Potom traju cijeli tjedan nakon uskršnjeg ponedjeljka, sve do petka, 5. travnja. No, budući da nastave nema vikendom, u klupe će se vratiti tek 8. travnja.